Megdöbbentő hírek érkeztek a francia dióról: ezt nem teszik zsebre a termelők

Megdöbbentő hírek érkeztek a francia dióról: ezt nem teszik zsebre a termelők

agrarszektor.hu
A francia dió elismerten páratlan minősége ellenére Jonathan Rhodes, a Perlim Noix igazgatója több okból is aggódik a jövője miatt. A dió egy globalizált piac része, napjainkban számos tényező nehezíti a francia dió forgalmazását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt években egy új diótermelő lépett a piacra, jelentősen növelve a globális mennyiséget. Chile ma már jelentős diótermelő, ami nem is olyan régen még nem volt így. Ez növeli a versenyt a francia dióval szemben, amely már eddig is szenvedett a konkurenciától. Chile, valamint Kína hozzájárult, hogy idén 17%-kal nőtt a diótermelés világszerte. A piac nehezen tudja felszívni ezeket a magasabb hozamokat. Világviszonylatban a piac már az északi féltekéről érkező új termés megérkezése és az észak-amerikai szezon kezdete előtt is megfelelő ellátottsággal rendelkezett. Valamint tavalyról sok maradt készleten Kaliforniában - magyarázza Jonathan Rhodes. A probléma az, hogy ez a többletmennyiség egy olyan piacra érkezik, ahol a fogyasztás nehézségekbe ütközik - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai gazdasági helyzet jelenleg egyértelműen bonyolult. Franciaországban a háztartások és vállalkozások védelmére a növekvő energiaárak miatt intézkedéseket tett a kormány, melyek célja, hogy mérsékelje az energiaköltségek növekedését. Más országokban, mint Anglia vagy Spanyolország, ezek a költségek akár a nyolcszorosára is nőhetnek, ami elkerülhetetlenül nagy gazdasági nyomást gyakorol minden háztartásra. Ilyenkor több szinten is kompromisszumot kell kötni, beleértve az élelmiszerágazatot is. A dió nem számít alapélelmiszernek, így azt valóban érinti a vásárlóerő csökkenése. Ma a becslések szerint 15%-kal csökkent a szárított gyümölcsök és héjas gyümölcsfélék értékesítése, miközben a globális termelés 17%-kal nőtt. Sok más ágazathoz hasonlóan a francia dió is megszenvedte az aszály következményeit. Idén a minőségük még mindig kifogástalan és a termés jelentősen megnőtt, ellenben a méretek továbbra is kicsik vagy átlagosak. Az elmúlt 2 évben a francia termés körülbelül 36 000 tonnát tett ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén elérte a 45 000 tonnát, ami 10 000 tonnával több diót jelent, amit a jelenlegi gazdasági helyzetben el lehet adni. Ráadásul a dióexporthoz most már 32 mm-nél nagyobb méretű diót kell exportálni, ami azt jelenti, hogy idén a francia termelésnek csak 25%-a felel meg ennek a kritériumnak. Rengeteg átlagos vagy kis méretű dió van, amelyek kevésbé népszerűek. Ez még inkább megnehezíti a forgalmazást. Alig 18 év alatt a világ diótermése megháromszorozódott és elérte a 2,6 millió tonnát. A kereslet alakulása azonban nem felel meg ennek a termelésnövekedésnek, így az árak csökkentek. Nagyon alacsony árakkal kell szembenézni, és bár egyes ügyfelek érzékenyek a diók minőségére, méretére, mások csak az árat nézik. E kihívások mellett a hőmérséklet viszonylag enyhe volt idén ősszel, ami nem ösztönözte a fogyasztókat arra, hogy a szezonális termékek felé forduljanak.

Október nagyon meleg volt, így az emberek több salátát fogyasztottak, mint téli zöldséget. Azt is megfigyeltük, hogy a kereskedők arra számítottak, hogy idén kisebb lesz a kereslet. A probléma az, hogy egy bolt, amelyik korábban 30 zsák diót adott el, most 10 zsák dión próbálja meg ugyanazt az árrést megkeresni. A termelők lesznek azok, akik megfizetik a következményeket. Idén a termelési költségek drasztikus növekedése ellenére a termelőnek fizetett kilónkénti ár jelentősen csökkent a tavalyihoz képest. Természetesen a termelés is nőtt, de a helyzet még mindig abnormális. A kérdés, amit talán fel kellene tenni, hogy vajon a francia diófajták alkalmazkodnak-e még a mai világpiachoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02