Elképesztő, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül a cékla az országban

Elképesztő, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül a cékla az országban

agrarszektor.hu
Szeptember elejéig, a céklaszezon igazi beindulásáig, majd egy átmeneti visszaesést követően még december elején is szokásos, emelkedő útjukat járták az árak a lengyel piacokon. Mindenki a tavaly megtapasztalt rekordárakhoz hasonló folytatást várt, amit a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) gyorsbecslése is alátámasztott azzal, hogy még a gyenge 2021-esnél is rosszabb termést valószínűsített.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

És bár december elején a mosott, zsákos kiszerelésű cékla még 0,9 PLN/kg (79 Ft/kg) áron cserélt gazdát, hamarosan lejtmenetbe váltott az ár, és jelenleg 10,5%-kal alacsonyabb, mint tavaly. A termelők számára ez kétségtelenül nagy csalódás, de vajon mi lehet ennek a jelenségnek a hátterében? Szakértők szerint a fő tényező a tavalyitól jelentősen elmaradó kereslet, különösen az exportpiacokon. Egy évvel ezelőtt ugyanis a drágulás fő oka az erős ukrán kereslet volt, idén viszont Ukrajna egyrészt részben a háború miatt esik ki, másrészt az ottani termés is nagyobb volt a tavalyinál, ezért jelentősen csökkentette a lengyel importot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Valószínű, hogy egyfajta piaci hisztéria is az áresés okai között van, mivel az előző hetekben sok olyan véleménnyel lehetett találkozni internetes fórumokon, miszerint a cékla olcsó marad az egész szezonban, most kell eladni, amíg még lehet. Ennek a hangadó véleménynek ellentmond, hogy Ukrajnában időközben elkezdett felfelé kúszni a „borscs” zöldségek, így a cékla ára is, a múlt héten például már a 7-9 hrivnya, azaz a 0,88-1,13 PLN/kg (77-103 Ft/kg) sávban mozgott. Ezért várható, hogy a következő hetekben a lengyel export iránti kereslet növekedni fog, különösen január második felétől, főleg, ha addig nagyon hideg lesz a tél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?