Elképesztő, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül a cékla az országban

Elképesztő, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül a cékla az országban

agrarszektor.hu
Szeptember elejéig, a céklaszezon igazi beindulásáig, majd egy átmeneti visszaesést követően még december elején is szokásos, emelkedő útjukat járták az árak a lengyel piacokon. Mindenki a tavaly megtapasztalt rekordárakhoz hasonló folytatást várt, amit a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) gyorsbecslése is alátámasztott azzal, hogy még a gyenge 2021-esnél is rosszabb termést valószínűsített.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

És bár december elején a mosott, zsákos kiszerelésű cékla még 0,9 PLN/kg (79 Ft/kg) áron cserélt gazdát, hamarosan lejtmenetbe váltott az ár, és jelenleg 10,5%-kal alacsonyabb, mint tavaly. A termelők számára ez kétségtelenül nagy csalódás, de vajon mi lehet ennek a jelenségnek a hátterében? Szakértők szerint a fő tényező a tavalyitól jelentősen elmaradó kereslet, különösen az exportpiacokon. Egy évvel ezelőtt ugyanis a drágulás fő oka az erős ukrán kereslet volt, idén viszont Ukrajna egyrészt részben a háború miatt esik ki, másrészt az ottani termés is nagyobb volt a tavalyinál, ezért jelentősen csökkentette a lengyel importot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Valószínű, hogy egyfajta piaci hisztéria is az áresés okai között van, mivel az előző hetekben sok olyan véleménnyel lehetett találkozni internetes fórumokon, miszerint a cékla olcsó marad az egész szezonban, most kell eladni, amíg még lehet. Ennek a hangadó véleménynek ellentmond, hogy Ukrajnában időközben elkezdett felfelé kúszni a „borscs” zöldségek, így a cékla ára is, a múlt héten például már a 7-9 hrivnya, azaz a 0,88-1,13 PLN/kg (77-103 Ft/kg) sávban mozgott. Ezért várható, hogy a következő hetekben a lengyel export iránti kereslet növekedni fog, különösen január második felétől, főleg, ha addig nagyon hideg lesz a tél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?