2023. szeptember 22. péntek Móric
Filléres trükk a kertben: ne dobd ki a karácsonyfát, mutatjuk, mire használhatod

Filléres trükk a kertben: ne dobd ki a karácsonyfát, mutatjuk, mire használhatod

agrarszektor.hu
Decemberben még minden otthon legfőbb dísze, az ünnepi hangulat jelképe a karácsonyfa, aztán januárban kidobott fenyőfák tömege lepi el az utcákat. Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban. Ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte. Ezért sem mindegy, miként hasznosítjuk újra a lebontott karácsonyfánk, mert nagy érték lehet!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ünnepek után az egyik legfontosabb kérdés, vajon mit kezdjünk a tüskéjét hullató, már kopaszodó fenyőfánkkal?! Sokan persze (ha már tízezreket fizettünk érte), amíg csak lehet, szeretnénk a legszebb formájában tudni, és megőrizni a feldíszített karácsonyfánk, és még január végén sem szívesen bonjuk ki. Ahhoz, hogy minél tovább szép és ép maradjon - közölte Kósa Dániel a HelloVidékkel, több dolgot is érdemes figyelembe vennünk:

  • A vágott fát célszerű víztartályos talpba állítani, mert ha folyamatosan vízhez jut, tovább friss marad.
  • Ne állítsuk száraz és meleg helyre, húzzuk minél távolabb a radiátortól vagy a kályhától!
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha gyökeres fát vettünk

A földlabdás fák közül a kisméretűek jobban viselik a lakásba szoktatást. A díszítésig után, bent a lakásban is érdemes folyamatosan öntözni őket. A dézsába ültetett fenyők fűtött helyiségben nem érzik jól magukat, ezért az ünnepek után, amint lehet, érdemes kivinni őket. Fokozatosan szoktassuk a fát a hideghez: mielőtt kikerülne, hagyjuk a folyosón vagy a garázsban pihenni. A fagyok elmúltával aztán telepítsük ki a kert egy napos részére. A szakszerű kiültetéshez a kertészetekben kérhetünk tanácsot. 

Az utcára kidobott fákkal mi lesz? Mikortól lehet kivinni őket?

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban. Ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte. Ezért sem mindegy, miként hasznosítjuk újra a lebontott karácsonyfánk, mert nagy érték lehet! A megunt és lebontott karácsonyfákat a legtöbb vidéki nagyvárosban is összegyűjtik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Saját kertünkben is remekül hasznosíthatjuk őket!

Azoknak, akiknek kertjük vagy kisebb földjük van érdemesebb újrahasznosítani a fenyőt is. Elsőre talán ez furának tűnhet, pedig elég sok hasznos dolgot készíthetünk a lebontott ünnepi fából:

1. Savanyíthatjuk vele a talajt

Mindenekelőtt saját felhasználásra felapríthatjuk, vagy ledarálhatjuk. Az így kapott darálékot fel tudjuk használni olyan növények körül, vagy akár ültetéshez, amik igénylik és szeretik a savanyú talajt. A daráláshoz szükségünk lesz egy ág- vagy gallydarálóra. Ilyen eszközt sok barkácsáruházban, de már az interneten is be lehet szerezni. Érdemes a drágább és jobb minőségűt megvásárolni, ugyanis nem csak karácsony után tesz jó szolgálatot, hanem év közben is, amikor a komposztálni kívánt növényeket felaprózzuk, és könnyebben kezelhető közeget kapunk. Fontos betartani a gyártó által javallott felhasználási utasításokat, hogy minél tovább életbe tartsuk a gépünket.

Azt is érdemes tudni, hogy melyek azok a növények, amelyek szeretik a savanyú talajt:

Ezek a magnóliák, vagyis a liliomfák, de fontos, hogy ne keverjük a tulipánfákkal (Liriodendron)! Bár az utóbbi is kedveli a savas közeget, de nem olyan mértékben, mint a magnóliák. A hortenziáknak is kell a savanyú talaj, nem csak azért, hogy jól érezzék magukat, de azért is, mert a virágaik színét is befolyásolja a talaj kémhatása. Ide kell még sorolni a különböző magyalokat, ciprusokat, valamint a japán juharokat. Ezeknél a dísznövényeknél egyébként is gondoskodnunk kell a savanyú kémhatásról, ezért is használjuk fel okosan a lebomló hulladékainkat! Nem esett szó egy igen kedvelt bogyós gyümölcsről még, az áfonyáról. Ha valaki bőséges áfonyát szeretne szüretelni a kertjében akkor ide is jó választás a darált fenyőfa, mind a talaj takarására, mind az ültetéshez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan használjuk fel a ledarált karácsonyfánkat?

Ha a talajt takarjuk vele, akkor a fenyőmulccsal ellentétben itt ne használjunk geotextilt, ugyanis ebben az esetben az a lényeg, hogy a talaj felső részével keveredjen a darálékunk. Ha ültetéshez használjuk, akkor pedig az ültetőföldhöz keverve tesz majd jó szolgálatot. Fontos, hogy bármilyen formában is használjuk fel, mindig gondoskodjunk arról, hogy a bomláshoz elegendő nedvesség legyen a talajban, így elérve a legjobb hatásfokú savanyító hatást. A friss felhasználás mellet lehetőség van komposztálni is, ekkor ügyeljünk, hogy ezt külön tegyük meg, hogy ne keveredjen a savanyú komposzt a semleges kémhatásúval.

2. Talajtakarásra is kiváló a karácsonyfánk

Vágjuk le a hosszú ágakat és takarjuk be velük például az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.

3. Tápanyagnak is remek

A tűlevelek savtartalma aránylag magas, így kiváló tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek. Rázzuk le a megszáradt tűleveleket a fenyőről, majd söpörjük össze őket, ezután akár a lakásban, akár a kertben található növények trágyázására felhasználhatjuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Készíthetünk belőle egy új komposzt rakást

Az új komposzthalom legjobb alapja lehet a vékony ágak rétege - beleértve az örökzöld ágakat is. Ez enged egy kis légáramlást a halom alján, és az ágak idővel lebomlanak. Vágjuk össze a fenyő ágait, majd helyezzük őket a komposztláda aljára. Ezután jöhetnek a konyhai maradékok, növények, levelek. 

5. Daraboljuk fel és tegyük el az ágakat tavaszig

Érdemes kicsit előre gondolkodni, feldarabolni, és a tüskékkel együtt félretenni tavaszig. Veteményezéskor aztán a megásott lyukakba érdemes egy-két szál fenyőt elrejteni - a borsó kifejezetten kedvelni fogja, ha fenyővel dúsított földbe vetjük el.

+1. Madáretetőnek

A karácsonyfa igazi újra hasznosítása, ha tavaszig madárbúvóhelyként, etetőként tudjuk használni. Ha csak annyit teszünk, hogy kitesszük a kertbe, rögzítjük valamihez, magunk is megfigyelhetjük, hogy alakul át a karácsonyfa. Hamarosan rászállnak a madarak, megbújnak ágai közt a mókusok. Díszítsük újra a fát madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcs szeletekkel.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?