Ezek a legfontosabb téli teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb téli teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Már csak pár nap választ el minket 2023-tól, ami egyúttal a nyugalmat, pihenést és az ünnepi időszakot jelenti. Ugyanakkor fontos, hogy két pihenés között látogassunk el a kertünkbe is, hiszen hiába van karácsony, újév, hideg és mi egy más, némi feladatunk azért még akad. Emellett összegezhetjük az éves munkánkat, (ha van) a termésmennyiséget és persze át lehet és át is kell gondolni, hogy mit, hogyan csináljunk a következő évben.  Most egy csokorba szedtük, hogy miket érdemes még a rossz idők előtt elvégezni a kertben, hogy aztán ténylegesen hátradőlhessünk, és a pihenésen, ünneplésen kívül ne legyen semmi más dolgunk - egészen tavaszig.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha a következő évben is bőséges és pompázó kertet, növényeket szeretnénk, akkor annak bizony ára van. mégpedig az, hogy télen is foglalkozzunk velük. Hó és fagy ide vagy oda, ne feledkezzünk meg róluk. Természetesen nincs annyi teendőnk, mint például tavasszal vagy nyáron, nem kell hosszú-hosszú órákat kint töltenünk - persze, ha csak nem szeretnénk. Ha esetleg van már hó, ragadjuk meg a kesztyűnket és a seprűnket, és irány a munka. Emellett pedig az alábbi feladatokat végezzük el, ha biztosra szeretnénk menni:

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Az őszi levélhullás csodás látvány, ám nem árt résen lenni, hiszen a lehullott levelek bekerülhetnek a csatornába is, ezzel gátolva a víz elfolyását. Éppen ezért ne legyünk restek, és el a leveleket, így már szabadon folyhat le a víz, amikor elkezd olvadni a hó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ápoljuk a szerszámainkat

A kerti szerszámainkat szinte egész évben használjuk, így hát télen érdemes gondosan megtakarítani és elrakni őket. Így tavasszal, mikor újra elővesszük őket, nem nagyon kell már velük foglalkoznunk. Törölgessük át őket, mossuk le a szennyeződéseket, és lehetőleg hótól védett helyen tároljuk őket. Mindezen kívül csak jót tehetünk akkor, ha a pengéket meg is élezzük és megolajozunk egy-egy eszközt, ha szükségesnek látjuk.

Etessük az állatokat

Kiemelten fontos, hogy télen a megszokottnál is jobban figyeljünk oda az élővilágra. Ha bármilyen kóbor, éhező, fázó állatot látunk, gondoskodjunk róluk! Ugyanez igaz a madarakra is, segítsünk, nekik, ha tehetjük: készítsünk házikót, etetőt nekik és tegyünk ki eleséget számukra. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy nagyon nem mindegy, mit adunk oda ezeknek a kis állatoknak. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miket szabad és miket tilos kitenni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mulcsban az erő

A csupasz talaj nem használ a növények számára, erősen ajánlott ilyenkor az összegyűjtött levelekből és ágakból mulcsot készíteni, de akár vásárolhatunk is erre a célra összeválogatott mulcsot. Ezáltal megvédhetjük a növényeinket, valamint jó minőségű földet tudunk számukra biztosítani a hidegebb hetek, hónapok alatt is. Később pedig igazán hálásak lesznek érte, az biztos.

Növénytakarás

Bár sok növény képes ellenállni a hideg időjárásnak, de egy kis extra védelem sosem árthat. Egy ruha, zsákvászon vagy valamilyen fólia segítségével letakarhatjuk a cserepes növényeinket, de az is jó megoldás, ha a fázósabb zöldeket bevisszük az otthonunkba. Figyeljünk, hogy lehetőleg egy olyan szobába vagy térbe vigyük őket, ahol nincsen túl meleg. 

Ne hagyjuk abba a komposztálást

Bár tény, hogy lassulnak télen a bomlási folyamatok, de ez nem jelenti azt, hogy a hidegebb időben ne lehetne komposztálni. Sőt, kifejezetten ajánlott. Figyeljünk, hogy megfelelő maradékokat és anyagokat tegyünk a halmunkhoz, a melegebb időjárás beköszöntével pedig újból elkezdenek gyorsulni a folyamatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Itt az ideje a metszésnek

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a tél nem épp tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. - 5°C fok alatt azonban ne álljunk neki! Ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik. A művelethez viseljünk kesztyűt, használjunk éles, tiszta szerszámokat. Az is fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza. Az almatermésűek metszését is elkezdhetjük, ha a hőmérséklet 0°C felett van. A metszéskor keletkező gallyakat darálhatjuk, és szétszórhatjuk például az évelő ágyások felületére.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tervezzünk előre, rendeljünk magokat

Bár a jövő kiszámíthatatlan legtöbbször, mégis érdemes lehet előreterveznünk, főleg, ha vetőmagokról van szó. Nyugodtan rendeljük már meg ilyenkor a vetőmagokat. Szánjunk időt a tavaszi kertészkedésre való készülődésre, tárazzunk be a megfelelő magokból, és várjuk a meleg időjárást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?