Veszélyben a magyar gyümölcsösök: ennek nagyon rossz vége lehet

Veszélyben a magyar gyümölcsösök: ennek nagyon rossz vége lehet

MTI
Az időjárás a következő napokban sem vált téliesre, marad az enyhe, csapadékos, gyakran szeles, kora tavaszi idő, ami különösen a gyümölcsfákra veszélyes - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat friss agrometeorológiai elemzésében. A honlapjukon megjelent közlemény szerint a múlt héten folytatódott az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás. Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos 0 fok körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. A tavaszias hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult, megdőlt a napi csapadékrekord is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hozzátették: a középső országrészben az ilyenkor szokásosnak másfélszerese esett az elmúlt három hónap során. A talaj felső egyméteres rétege a legtöbb helyen telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 100 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet az elmúlt hetekben rendszeresen elkerülte a csapadék. A fél méternél mélyebb talajréteg is egyre többfelé töltődik fel, fontos nedvességtartalékot képezve egy esetleges tavaszi vagy nyári csapadékhiányos időszakra. A Tisza térségében és a Tiszántúlon egyre nagyobb területeken megjelent a belvíz is. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföld déli részén egyre nagyobb foltokban jellemző vízborítás a vetésekben. Felhívták a figyelmet: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra - írták, megjegyezve, a délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, de északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák. Közölték: a következő egy hétben frontok sorozata vonul át az ország felett, így nem változik számottevően az időjárás, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. Összességében 15-40 milliméter csapadék várható a következő egy hétben, északon és nyugaton valószínű a nagyobb mennyiség. A hőmérsékleti értékek továbbra is magasabban alakulnak az ilyenkor megszokottnál, bár a jövő hét első felében meglehetősen nagy különbségek várhatók a hidegebb északnyugati és az enyhébb délkeleti országrészek között. Éjszakánként az eddigiekhez hasonlóan csak helyenként lesznek gyenge fagyok, napközben pedig 4 és 10 fok közé melegszik a levegő, hétfőtől valószínű ennél északnyugaton pár fokkal hidegebb lesz - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?