Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.01.19. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.01.19. csütörtök

agrarszektor.hu
Borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.01.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.01.19.) napon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.01.19.) napon.

2023.01.19. csütörtök: Borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Sok helyen várható csapadék, amely a Dunántúlon, a Duna mentén és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás, havas eső, az Alföld legnagyobb részén döntően eső lehet. A hegyvidéki területek mellett - ahol akár vastagabb hóréteg is kialakulhat - síkvidéken a Dunakanyar-Zala/Somogy megye sávban van esély néhány cm-es olvadozó hóréteg kialakulására. A délkeleti megyékben egy-egy zivatar is kialakulhat. Késő délutánra szűnni kezd a csapadék, este már csak kevés helyen eshet. A Dunántúlon az északi, míg az Alföldön a délnyugati szelet kísérik erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti, délkeleti határ mentén 11, 12 fok is lehet.
Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő, nyugaton lesz a hidegebb, míg északkeleten enyhébb az idő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kettős fronthatás várható, így sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.01.20 péntek: Nagyrészt borult lesz az ég, a Dunántúlon lehetnek átmeneti vékonyodások, szakadozások. A keleti, északkeleti országrészben több helyen előfordulhat eső, havas eső, havazás, másutt számottevő csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél főleg a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten sokfelé megerősödik. A maximum 0 és +5 fok között várható.

Friss híreink:

Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

Ha a kezünkbe veszünk egy naptárt és megnézzük az aktuális dátumot, láthatjuk, hogy nyakig benne vagyunk a télben, az időjárás viszont ezt kicsit sem érezteti velünk. A kertünkre és a növényeinkre rápillantva szinte tavasz van, rügyeznek, virágoznak a fák, nyílnak a virágok. Tehát kicsit sincs januári hangulatunk. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy előbb-utóbb megérkezik a hideg időjárás is hazánkba, amivel együtt fognak jönni a téli fagyok, ezért érdemes már most készülni rá, hogy hogyan védjük meg tőle a növényeinket. Alábbi cikkünkbe egy csokorba gyűjtöttük, hogy mit tehetünk azért, hogy fel tudjuk venni a harcot a hideg ellen.

Itt vannak a lesújtó számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica itthon

Továbbra is komoly gondok vannak a hazai agráriumban, főleg, ha az árakról van szó. 2022-ben egy bődületes drágulási hullám söpört végig a mezőgazdaságban, elég, ha csak a munkabérek emelkedésére, az energiaválságra vagy a súlyos aszályra gondolunk. Európa-szerte, köztük Magyarországon is hétről hétre láthattuk, ahogyan pusztulnak a növények a földeken, égtek ki a legelők, amik nem meglepő módon nem segítették a termelők helyzetét. Ami pedig a gabonanövényeket illeti, nem túl rózsás a helyzet, áremelkedésekkel és kiesésekkel találkozhattak a gazdák.

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a magyar állattartó telepeken

Magyarországon évről évre emelkednek a bérek, a KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben 497 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Mindez ellenére a mai napig vannak olyan ágazatok, ahol jóval az átlag alatt keresnek az emberek, sok esetben ilyen például a mezőgazdaság is. Ebben az ágazatban az álláshirdetéseket böngészve láthatjuk, hogy bizony nem ritka a bruttó 300 ezer forintos vagy napi bruttó 20 ezer forintos kereset sem. Ez természetesen nagyban függ attól is, hogy ki, milyen feladatot lát el, mindenesetre nem túlzás azt mondani, hogy összességében nincsenek „elkapatva” a mezőgazdasági munkások, ha a fizetésről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03