Mi történik itt? Súlyos gondok vannak ezzel a gyümölccsel Olaszországban

Mi történik itt? Súlyos gondok vannak ezzel a gyümölccsel Olaszországban

agrarszektor.hu
2023. január 10-én tartotta meg első idei találkozóját az Olasz Almatermelők Szövetsége (Assomela). A rendezvényen a tagok megvitatták a hónap piaci tendenciáit, valamint az exportot és a különböző piacokra való bejutás problémáit, de szóba került Egyiptom is, azaz az olasz alma egyik fő célországa az EU-n kívüli mennyiség tekintetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Assomela idei első találkozóján az adatok az elmúlt hónaphoz hasonló helyzetet mutatnak, rendszeres értékesítéssel és alacsony készletekkel számos fajta esetében. Az étkezési alma esetében a teljes készlet 1 162 375 tonna, azaz az elmúlt tíz év januárjában a legalacsonyabb, az egy 2017-es évet kivéve - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A Golden Delicious készlete 382 872 tonna, ami 33%-kal alacsonyabb, mint az előző 10 szezon átlaga, míg a Galaé 93 ezer tonna, ami 22%-kal alacsonyabb, mint 2022 januárjában. Az értékesítés a többi fajta esetében is összhangban van a készletcsökkentési tervekkel, mind a hagyományos, mind az új fajták esetében, bár meg kell várni a szezon második felét, hogy jobban meg tudják ítélni a tendenciát. Az eredetileg tervezett és a korábbi jelentésekben már hangsúlyozott módon a friss fogyasztásra szánt termés mennyisége jóval az átlag alatt van, több mint 300 ezer tonnát a feldolgozóiparnak szántak.

Az elmúlt hónapokhoz képest az olasz piac, különösen a nagy kiskereskedelmi láncok esetében, fellendülni látszik, bár az Európába irányuló export határozottan lelassult. A tengerentúli eladásokat sokan a nehézségek ellenére jónak tartják és úgy tűnik, hogy elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák az öreg kontinensen tapasztalható problémákat. Kiváló teljesítményről számoltak be a Közel-Keletről, különösen Szaúd-Arábiából, valamint Közép- és Dél-Amerikából, különösen Brazíliából.

Az értékesítési eljárásokkal kapcsolatban azonban még mindig sok a zűrzavar Egyiptomban, amely az olasz alma számára alapvető fontosságú piac. A 2022 februárjában bevezetett akkreditíveket az egyiptomi központi bank december 29-i rendelkezése alapján megszüntették. Mindazonáltal jelenleg nem világos, hogy Egyiptom bevezet-e más eszközöket, mivel amellett, hogy meg kell őriznie a dollártartalékait, mély gazdasági válságon megy keresztül, amely az egyiptomi líra leértékelődéséhez is kapcsolódik. Az Assomela az európai kollégáknak köszönhetően és a Freshfel támogatásával már a kezdetektől fogva szorgalmazta az akkreditívek megszüntetését, továbbá gondosan fel fogja mérni, hogyan alakulnak a dolgok ezen a fontos piacon.

Ami a növényvédő szereket illeti, az elmúlt hónapokban az olasz és az európai friss termék ágazat valamennyi képviselője által tett erőfeszítéseket követően az Európai Tanács felkérte a Bizottságot, hogy készítsen további tanulmányt a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendeletnek az európai mezőgazdasági szegmensre gyakorolt hatásának felmérésére. Ez egy szembetűnő jele annak a tudatosságnak, hogy a rendelet az egész ágazat számára nehézségeket okozhat, mivel a termelés alapvető eszközeit szünteti meg anélkül, hogy hatékony alternatívát biztosítana, így azt kockáztatja, hogy nem garantálja az európai élelmiszerbiztonságot, miközben növeli az EU-n kívül kevésbé szigorú termelési rendszerrel rendelkező országokból származó importot. Az Assomela reméli, hogy ezt az erősen ideológiai és gyenge javaslatot visszavonják és teret engednek egy mélyebb vitának, amely egy megfelelő, a termelők igényeit tiszteletben tartó javaslathoz vezet.

Ez minden bizonnyal jó hír az olasz termelők számára, akik legalábbis egyelőre a jelenlegi kereskedelmi szezonra tudnak majd koncentrálni, mivel, bár igaz, hogy a rendelkezésre álló mennyiségek egy "átlagos" évben könnyen kezelhetőek lennének, az is igaz, hogy a helyzet teljesen "rendkívüli". Az árajánlatok még mindig nem tükrözik az inflációt és az általános költségnövekedést, valamint szükségszerűen felül kell vizsgálni őket a termelők méltányos díjazásának biztosítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13