Eltűnhetnek a boltokból ezek az almafajták: megvan, mi áll a háttérben

Eltűnhetnek a boltokból ezek az almafajták: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Komoly veszély fenyegeti a klasszikus brit almafajtákat. A klímaváltozás hatására ugyanis olyan japán és új-zélandi fajták válthatják fel a Pippint és a hagyományos angol rozsdabarna fajtákat, amelyeket kevésbé befolyásolnak az egyre melegebbé váló telek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Klasszikus brit almafajták tűnhetnek el vagy cserélődhetnek le új-zélandi és japán fajtákra, mivel az éghajlati változások miatt a hagyományos almafajták már nem életképesek. Az olyan fajták, mint a Pippin vagy az ősi Nonpareil, amelyeket az 1500-as évek óta termesztenek Nagy-Britanniában a megváltozott éghajlat miatt küszködnek, mivel nem elég a jelenlegi hideg hatás, hogy a fák télen nyugalmi állapotban maradjanak és energiát raktározzanak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A Kew-i Királyi Botanikus Kert tudósai 40 almafát ültettek, amelyek egyharmada olyan örökölt fajta, amely egykor a györgykori konyhakertekben termett. A másik harmaduk új, kevésbé hideg tél igényű fajták, az utolsó harmaduk pedig melegebb országokból, többek között Dél-Afrikából származik. A fajtákat majd összehasonlítják, hogy kiderüljön, melyek lesznek a legjobbak a londoni felmelegedő hőmérsékleti viszonyok között.

Januárban az Egyesült Királyság időjárás előrejelző szolgáltatója a Met Office bejelentette, hogy 2022 volt a hatodik legmelegebb év a feljegyzések szerint, továbbá úgy tűnik, hogy 2023 is rekordot fog dönteni. Bár a nyári nagy hőség és aszály sok terményt érint, az almafák küszködnek, mert a tél folyamán hideg időre van szükségük. Ősszel elegendő energiát tárolnak ahhoz, hogy átvészeljék a nyugalmi időszakot, majd tavasszal kihajtanak. Az alma számára a tökéletes hideg idő a 6 Celsius-fok alatti, de fagypont feletti hőmérséklet, a legtöbb hagyományos almafajtának körülbelül 1000 hideg órára van szüksége. Ha a hőmérséklet 6 Celsius-fok felett marad, akkor a fák kilépnek a nyugalmi állapotukból és a tél alatt felhasználják energiatartalékaikat, ezzel korlátozva a tavasszal rendelkezésre álló energiájukat, ami azt eredményezi, hogy kevesebb alma fog teremni.

A Gala alma Új-Zélandon népszerű fajta, ellenben Helena Dove kertészmérnök, a Kew konyhakertjének vezetője szerint a fajta megelőzheti a hagyományos fajtákat Nagy-Britanniában. A szakember elmondta, hogy a Gala fajtát Új-Zélandon nemesítették, ami azt jelenti, hogy csak körülbelül 600 hideg órára van szüksége, ami inkább megfelel annak, ami jelenleg az Egyesült Királyságban tapasztalható.

Meglátjuk, hogy a Gala jobb termést hoz-e, mint a Nonpareil, amelyet 1696-ban nemesítettek. Kipróbáljuk a Fujit, amely Japánból származik, és csak 400 hideg órára van szüksége, ami talán jobban fog teljesíteni ezeken az enyhébb teleken

- tette hozzá Helena Dove.

A kertészmérnök rámutatott, hogy amikor a legkedveltebb brit almafajták közül néhányat nemesítettek, akkor még olyan hideg telek voltak, amilyenek ma már nincsenek. Helena Dove úgy számolt, hogy három év múlva lesz termés, és akkor már megoszthatja az előzetes eredményeket az ágazattal. Sajnos ugyanis Nagy-Britanniában is egyre jellemzőbb, hogy a gazdák az éghajlati problémák és a munkaerőhiány miatt kivágják a gyümölcsösöket. A kertészmérnök reméli, hogy ez a kutatás megerősítheti az ágazatot. A hideg órák számáról való beszélgetés azért zajlik, mert nemcsak az almának, a körtének és a feketeribizlinek van ez a tulajdonsága, hogy nyugalmi állapotra van szüksége - magyarázta Helena Dove, aki nem biztos azonban, hogy ezek az új fajták jelentik majd a megoldást.

Kiderülhet, hogy nem elég száraz a tél ezekhez a fajtákhoz. Ezért ez egy kísérlet, mert Dél-Afrikában nincs olyan csapadékos időjárás, mint nálunk. Az lesz a kérdés, hogy mennyi hideg órát igényelnek és megbirkóznak-e az eső mennyiségével

- emelte ki a kertészmérnök.

Alma fajták, melyek elvesztik jelentőségüket

A klímaváltozás hatásai számos hagyományos angol fajtát veszélyeztetnek, köztük az Egremont russet-t, ami egy klasszikus angol vöröses, rozsdás színű fajta a viktoriánus korszakból. Az alma kedvelői imádják ízét és megjelenését. A Nonpareil alma Franciaországból származik, ellenben több száz éve termesztik az Egyesült Királyságban. Körtére hasonlító íze miatt népszerű. A Cox's orange Pippin fajta jut eszünkbe, ha brit almára gondolunk; narancssárga és vörös héja piroslik zöld foltokkal.

Melyek lehetnek a potenciális alternatívák?

A hagyományos fajtákat az új-zélandi Gála és a japán Fuji válthatja fel. A Gála mostanra már mindenütt jelen van a brit szupermarketekben. Ropogósak, lédúsak és rózsaszínes-vörösek, de a kritikusok szerint nem rendelkeznek a fent felsorolt klasszikus angol almafajták összetett, virágos ízével. A Fuji alma egy modern fajta, amely az 1930-as évek végén a japán Aomoriban található Fujisaki Tohoku kutatóállomásról származik, 1962-ben került piacra. Két amerikai almafajta keresztezéséből származik: a Red delicious és a régi virginiai Ralls Janet. Íze cukrosan édes, mint az almalé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03