Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.25. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.25. szombat

agrarszektor.hu
Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd délutántól szakadozik, csökken a felhőzet, estére pedig szinte mindenütt kiderül az ég - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.03.25.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.03.25.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.03.25.) napon.

2023.03.25. szombat: Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd délutántól szakadozik, csökken a felhőzet, estére pedig szinte mindenütt kiderül az ég. Délelőtt többfelé kell esőre, záporra számítani, elsősorban északkeleten egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. A déli órákra a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik, majd késő délután a legtöbb helyen eláll az eső. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé élénk, több helyen erős lesz.

A csúcshőmérséklet 13 és 18 fok között várható.
Késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2023.03.26 vasárnap: Délutánig gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, és csak néhol lehet csapadék, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet és egyre többfelé elered az eső, záporeső. Egy-egy zivatar is kialakulhat. Hajnalban főleg a Dráva mentén pára-, ködfoltok képződhetnek. A délnyugati szél többfelé megélénkül, időnként megerősödik. A csúcsérték 14 és 20 fok között valószínű.

Friss híreink:

Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Változik a világ, vele együtt változik a mezőgazdaság is. Ma már nem igazán beszélhetünk a sztereotípiákból megszokott gumicsizmás, vasvillás, szalmakalapos gazdákról. Az agrárium szereplőinek komoly szaktudással kell rendelkezniük és kétségtelenül az egyik leginnovatívabb ágazat lett. Ma már egyre kevésbé csodálkozunk, ha például drónokat látunk repkedni a földek felett vagy épp egy önjáró traktorral találkozunk. Az Agrárszektort most annak járt utána, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a mezőgazdaságban, valamint, hogy kik jelenleg a fő „zászlóvivők” a szektorban a téma kapcsán.

Súlyos jóslat érkezett a szakértőktől: kiderült, mi vár a magyar gazdákra 2023-ban

Ha a termelők részéről kialakul egy olyan gyakorlat, hogy nem veszik meg előre a termeléshez szükséges nitrogén-műtrágyát, annak később a teljes inputanyag-ágazatra komoly hatása lehet - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Bár most még van elegendő műtrágya a következő szezonra, a megtorpanó kereslet a forgalmazás, ezzel együtt pedig az előállítás visszaesését is okozhatja. A szakemberek megvitatták, mi várható az európai zöld megállapodás, a Green Deal kapcsán, milyen lehetőségek rejlenek az új Közös Agrárpolitika agroökológiai programjában, valamint azt is, hogy milyen innovációk várhatók  a műtrágyák- és az inputanyagok terén.

Óriási változás jön a magyar földeken: ezt lassan minden gazdának meg kell lépnie

A magyar mezőgazdaságra jellemző a túlgépesítettség, ám az ágazat szereplői jellemzően nem használják ki a meglevő eszközök minden előnyét - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Bár Magyarország a technológiák elérhetőségét illetően az Európai Unió élmezőnyében szokott szerepelni, ezek felhasználása tekintetében még bőven van hova fejlődni. A szakemberek emellett beszéltek a drónok növényvédelmi és monitoring célú felhasználásának aktualitásairól, a precíziós technológiák térnyeréséről és arról, hogy hogyan lehetne felgyorsítani a digitális átállást Magyarországon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Drága tavasz vár a magyar családiház-tulajokra: keményen fizethetnek, ha ilyen fa áll a kertjükben

Egy kis méretű fát már 6-20 ezer forint között ki tudunk vágattatni, azért a nagyobb, problémásabb darabokért már jóval borsosabb árat számítanak fel a szakemberek. A közepes méretű fák már 40-60 ezerbe, a nagyobbak pedig már bőven 90 ezer forint feletti költség felé is rúghatnak. És akkor még a zöld hulladék elszállításáról vagy egyéb munkákról nem is beszéltünk. A tavasz hirtelen beköszöntésével kezdődnek a kerti munkák, egy rozzant, lerobbant fa pedig akár komoly veszélyforrás is lehet majd a későbbi viharos hónapokban. Nem árt tehát felkészülni, de persze a szakemberek szerint jobb lenne, hogyha fák gazdái el sem juttatnák a növényt odáig, hogy ki kelljen vágni.

Súlyos a helyzet a Balatonnál: néhány év és visszafordíthatatlan lesz a tó pusztulása

A Balaton kapcsán legtöbbször a turistatömeg, a dráguló szállások és szolgáltatások jutnak eszünkbe, pedig több probléma is jelen van a tó körül, amikre még mindig nem jut kellő figyelem. Vegyük csak a folyamatosan gondot jelentő nádirtásokat, az egyre többször megjelenő algásodást, illetve az itt élő állatok természetes élőhelyének visszaszorulását, folyamatos veszélyeztetését. Hogy mi a helyzet most a Balatonnal? Milyen állapotban van? Arról Tóth Viktort, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársát kérdeztük.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31