Most érkezett a hír: váratlan döntést hozott a román kormány az ukrán gabonáról

Most érkezett a hír: váratlan döntést hozott a román kormány az ukrán gabonáról

MTI
Románia az Európai Bizottság (EB) közbelépésére vár, nem hoz egyoldalú intézkedéseket az országba vámmentesen beáramló, a helyi termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabona ügyében - szögezte le Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken, miután Bukarestben tárgyalt ukrán hivatali kollégájával, Mikola Szolszkijjal.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Közös sajtóértekezletükön Daea kifejtette: országa szolidáris a lengyel, magyar, bolgár és szlovák gazdákkal, de az EU egy közös piac, ahol a szabályokat közösen kell meghozni, ezért Románia nem száll be az egyoldalú döntések "versenyébe". A tárcavezető jogellenesnek nevezte az említett országoknak az ukrán gabonaimport ideiglenes felfüggesztéséről hozott döntését, amely csak nehezíti Románia helyzetét, hiszen a többi határ "lezárása után" így Ukrajna egyedüli kapuja maradt az uniós piac felé. Daea arra számít, hogy a közeljövőben a korábbinál is nagyobb mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék érkezik majd az országba.

A tárcavezető szerint Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke ígéretet tett a konfliktus közelében lévő, az ukrán árudömping miatt nehéz helyzetbe került országoknak, hogy az EB 48 órán belül - megelőző intézkedésként - június 5-ig leállítja az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó vámmentes importját, amennyiben Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária feloldja egyoldalú importkorlátozó intézkedéseit.

Petre Daea a sajtóértekezleten elmondta: tájékoztatta ukrán partnerét, hogy miután a szlovák hatóságok a megengedettnél nagyobb rovarirtó-koncentrációt találtak egy 1500 tonnás ukrán búzaszállítmányban, Románia úgy döntött, hogy megszigorítja az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket, amelyeket most már nem az importált áru célállomásán, hanem az országhatáron végeznek el. A harmadik országok piacaira irányuló tranzitot román vámzárral is ellátják, és megfigyelés alatt tartják, amíg elhagyja az országot.

Mikola Szolszkij köszönetet mondott tárgyalópartnerének és a román társadalomnak a szolidaritásért és megértésért, hozzátéve: nem a románok vagy ukránok provokáltak ki válságot, a helyzetet az orosz agresszió idézte elő. Az ukrán tárcavezető elismerte, hogy a jelenlegi helyzet gyors döntéseket igényel, amelyek elfogadhatók kell hogy legyenek a román gazdák és az ország egésze számára. Megerősítette, hogy az EB jövő heti határozatára várnak, utána megint találkoznak a román mezőgazdasági miniszterrel.

Legutolsó ülésén a román kormány a termelőknek nyújtott európai uniós kártérítés kiegészítéséről is döntött: az állami költségvetésből további tízmillió euróval egészítik ki azt a tízmillió eurós uniós támogatást, amelyet az EB különített el a válságalapból a romániai gazdák számára az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. Romániában két hete országos tüntetést tartottak a gazdaszervezetek az ukrán gabonával és más mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelve. A március 20-án beharangozott, Romániának szánt tízmillió eurós támogatást a román termelők a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek nevezték. Időközben Ursula von der Leyen, az EB elnöke egy második, százmillió euró értékű támogatási csomagot is megígért az érintett országok gazdálkodói számára, ugyanakkor az egyoldalú intézkedések visszavonását kérte az uniós tagállamoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?