Komoly kijelentést tett Nagy István: ez várhat a gazdákra az év végéig

Komoly kijelentést tett Nagy István: ez várhat a gazdákra az év végéig

MTI
Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcavezető az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa ülésének szünetében közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját. Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat. A közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - mondta Nagy István.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emlékeztetett: öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője a múlt héten kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre. A miniszter elmondta: további tárgyalásokra van szükség arról, hogy az unió által ajánlott öt termék, a búza, a repce, a kukorica, a napraforgó, valamint a napraforgóolaj mellett milyen további termékekre terjedjen ki az importtilalom.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közölte továbbá, Magyarország garanciákat szeretne arra vonatkozóan, hogy a tilalom december végéig érvényben maradhasson. Arra vonatkozóan, hogy az unió 100 millió eurós alapot hoz létre az érintett gazdák megsegítésére, Nagy István azt mondta: arról is tárgyalások folynak, hogy az összeget miként lehet bővíteni. Szavai szerint megoldást kell találni arra is, hogy az ukrán gabona eljusson a hagyományos piacaira, illetve a rászoruló országokba. Csak akkor fog helyreállni a belső kereskedelmi lánc, csak akkor fog működni a piac, ha ismét használható lesz az ukrán gabona hagyományos útvonala - hangsúlyozta. Ennek érdekében Magyarország javaslata, hogy a tranzitszállítást támogassa az Európai Unió - közölte. Magyarország mindaddig tárgyalni fog, amíg megnyugtató megoldás nem születik, amely szavatolja a magyar gazdák biztonságát és az elszenvedett károkért térítésben nem részesülnek - tette hozzá Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?