Komoly kijelentést tett Nagy István: ez várhat a gazdákra az év végéig

Komoly kijelentést tett Nagy István: ez várhat a gazdákra az év végéig

MTI
Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa ülésének szünetében közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját. Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat. A közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - mondta Nagy István.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emlékeztetett: öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője a múlt héten kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre. A miniszter elmondta: további tárgyalásokra van szükség arról, hogy az unió által ajánlott öt termék, a búza, a repce, a kukorica, a napraforgó, valamint a napraforgóolaj mellett milyen további termékekre terjedjen ki az importtilalom.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közölte továbbá, Magyarország garanciákat szeretne arra vonatkozóan, hogy a tilalom december végéig érvényben maradhasson. Arra vonatkozóan, hogy az unió 100 millió eurós alapot hoz létre az érintett gazdák megsegítésére, Nagy István azt mondta: arról is tárgyalások folynak, hogy az összeget miként lehet bővíteni. Szavai szerint megoldást kell találni arra is, hogy az ukrán gabona eljusson a hagyományos piacaira, illetve a rászoruló országokba. Csak akkor fog helyreállni a belső kereskedelmi lánc, csak akkor fog működni a piac, ha ismét használható lesz az ukrán gabona hagyományos útvonala - hangsúlyozta. Ennek érdekében Magyarország javaslata, hogy a tranzitszállítást támogassa az Európai Unió - közölte. Magyarország mindaddig tárgyalni fog, amíg megnyugtató megoldás nem születik, amely szavatolja a magyar gazdák biztonságát és az elszenvedett károkért térítésben nem részesülnek - tette hozzá Nagy István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?