Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.18. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.18. csütörtök

agrarszektor.hu
Erősen felhős vagy borult marad az ég, de kisebb-nagyobb szakadozások előfordulhatnak a felhőzetben - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.05.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.05.18.) napon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.05.18.) napon.

2023.05.18. csütörtök: Erősen felhős vagy borult marad az ég, de kisebb-nagyobb szakadozások előfordulhatnak a felhőzetben. Összességében több helyen lehet eső, zápor, néhol az ég is megdörrenhet, estig a Nyugat-Dunántúlon kisebb a csapadék esélye. A kora esti óráktól kelet felől csökkenni kezd a felhőzet. Az északias szél az Északnyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten lesz erős, amit olykor viharos lökések is kísérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul, azonban az északi határ menti vidéken ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
Késő estére 8 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Megszűnő kettős fronthatás várható, így számottevő, időjárási okokra visszavezethető tünetre már az erre érzékenyeknél sem kell számítani.

A következő napon várható időjárás

2023.05.19 péntek: Kelet felől szakadozik, csökken a felhőzet, legkésőbb a Nyugat-Dunántúlon süt ki a nap a képződő gomolyfelhők mellett. Napközben már csak helyenként lehet zápor, a Tiszántúlon zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Délutánra 16 és 26 fok közé melegszik fel a levegő, a legtovább borongós nyugati határnál lesz a hidegebb, az Alföld keleti, északkeleti részein a melegebb.

Friss híreink:

Kiderült az igazság a pálinkáról: ezt sokan nem gondolták volna

A pálinka, annak főzése és fogyasztása sokak szerint a legmagyarabb tevékenységek közé tartoznak. Mindenkinek megvan a maga kedvenc pálinka fajtája, íze és erőssége, amely szerinte minden másnál jobb. De melyek azok a gyümölcsök, esetleg zöldségek, amelyekből a legjobb pálinkát lehet készíteni Magyarországon? Melyek a legkedveltebb, és melyek a kevésbé népszerű gyümölcsök? Hogyan élte meg a pálinkaágazat az elmúlt időszak történéseit? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a Pálinka Nemzeti Tanácsot.

Gőzerővel zajlik az agrároktatás átalakítása: ez vár a magyar diákokra

A mezőgazdaság az egyik legnagyobb szaktudást igénylő szektor lett, nem túlzás azt mondani, hogy csúcságazattá nőtte ki magát mindössze néhány év alatt. Szükség is volt erre, hiszen komoly lemaradásban vagyunk a versenytársakhoz képest, ami miatt az agrároktatás fejlesztése és átalakítása elengedhetetlen volt. Hajnal Sándor, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, jól látható, hogy az elmúlt 10 évben az agrárszakmák népszerűsége csökkent, illetve a társadalmi megítélése sem szerencsés, ráadásul munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat, ugyanakkor kiemelte, hogy minden országban szakemberhiány van, nem csak Magyarországon. Kérdés, hogy vajon mi az oka annak, hogy nálunk ez még jobban megmutatkozik? Erre, és sok minden másra is választ kaptunk.

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Ez a növény taszíthatja le a trónjáról

A tavalyi történelmi aszály hatására átalakulni látszik a fontosabb szántóföldi növények vetésterülete: míg a kukoricát a korábbinál kisebb területen vetették a magyar gazdák, az őszi búza termőterülete több mint egytizedével nőtt a tavalyihoz képest, meghaladva az egymillió hektárt. Május közepén pedig, úgy tűnik, bejött annak a számítása, aki őszi búzát vetett. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint ugyanis a vetés, és az azóta eltelt idő során minden adott volt ahhoz, hogy jó, megfelelő időjárás esetén akár rekordszintű termés szülessen idén az őszi búzánál.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Váratlant lépett Matolcsy, felfordulnak a lakáshitelek: változhatnak a törlesztők 2023 nyarán?

A jegybank múlt heti rendelete népmesei fordulattal élve szigorította is a hitelfelvetélt Magyarországon, meg nem is. Az 500 000 forintos nettó jövedelmű háztartások ugyan jelentős nagyságú potenciális hitelösszegtől esnek el a jelzálogkölcsönök esetén (ezzel adott esetben jócskán megnövelve a szükséges önerőt), a kisösszegű hitelek igénylése azonban nagyobb összeghatárig mentesül majd a JTM szabályok alól. A Pénzcentrum most utánajárt, hogy a hiteligénylő családok mekkora részét, pontosan mennyiben érintik majd a júliustól életbe lépő változások.

Sokan nem is sejtik, milyen víz folyik otthon a csapból: itt ellenőrizheted, mérgező-e

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, ennek érdekében rengeteg vizsgálatot végeznek a szakemberek. Viszont a régi vízvezetékekből például ólom is kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes lehet az emberi szervezetre. Hogy tudjuk meg, hogy milyen minőségű a csapvíz a településünkön? Vagy éppen azt, hogy lehet-e ólom a vezetékes vizünkben? Ennek jártunk most utána.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?