Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

agrarszektor.hu
A kormány nemcsak a Magyarországon áthaladó ukrán gabonát, illetve annak útját ellenőrzi, hanem a már korábban beérkezett termények minőségét is. Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára kitett bejegyzésében számolt be. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a napokban elrendelt célellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi minden - összesen körülbelül 700 - hazai gabonatárolót fel fognak keresni, és mintát fognak venni az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből. A bejegyzéshez csatolt videóüzenetben a kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nem hagynak nyitva semmiféle kiskaput, és hogy Magyarországon nem kerülhet forgalomba szennyezett gabona.

Szentkirályi Alexandra arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország az uniós rendelet ellenére sem engedi, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlenül jusson az országba. A hazai importtilalom bevezetése mellett a szakemberek az Agrárminisztérium rendelkezése szerint országosan minden hazai gabonatárolót felkeresnek, célellenőrzést végeznek, és a szükséges mintákat meg is vizsgálják - mondta el a kormányszóvivő, a Nébih laboratóriumából jelentkezve, ahol megnézte, hogyan zajlik a gabonák esetében végzett úgynevezett mikotoxin vizsgálat. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy

nem engedünk abból, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez, hogy csak megfelelő takarmány kerüljön a magyar gazdákhoz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon jelenleg rendkívül nagy mennyiségű, toxinokkal szennyezett kukorica található. A helyzet megoldása egyre sürgetőbb lenne, ám a megoldás még várat magára. Ezt a napokban jelezte a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, de erről beszélt Reng Zoltán is, a a Hungrana Zrt. vezérigazgatója a cég zártkörű szakmai sajtóreggelijén.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?