2023. szeptember 22. péntek Móric
Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

agrarszektor.hu
A kormány nemcsak a Magyarországon áthaladó ukrán gabonát, illetve annak útját ellenőrzi, hanem a már korábban beérkezett termények minőségét is. Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára kitett bejegyzésében számolt be. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a napokban elrendelt célellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi minden - összesen körülbelül 700 - hazai gabonatárolót fel fognak keresni, és mintát fognak venni az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből. A bejegyzéshez csatolt videóüzenetben a kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nem hagynak nyitva semmiféle kiskaput, és hogy Magyarországon nem kerülhet forgalomba szennyezett gabona.

Szentkirályi Alexandra arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország az uniós rendelet ellenére sem engedi, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlenül jusson az országba. A hazai importtilalom bevezetése mellett a szakemberek az Agrárminisztérium rendelkezése szerint országosan minden hazai gabonatárolót felkeresnek, célellenőrzést végeznek, és a szükséges mintákat meg is vizsgálják - mondta el a kormányszóvivő, a Nébih laboratóriumából jelentkezve, ahol megnézte, hogyan zajlik a gabonák esetében végzett úgynevezett mikotoxin vizsgálat. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy

nem engedünk abból, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez, hogy csak megfelelő takarmány kerüljön a magyar gazdákhoz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon jelenleg rendkívül nagy mennyiségű, toxinokkal szennyezett kukorica található. A helyzet megoldása egyre sürgetőbb lenne, ám a megoldás még várat magára. Ezt a napokban jelezte a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, de erről beszélt Reng Zoltán is, a a Hungrana Zrt. vezérigazgatója a cég zártkörű szakmai sajtóreggelijén.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?