Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

Eltűnt a jó minőségű magyar kukorica a piacról: egyre több a fertőzött termény

agrarszektor.hu
A Magyar Bioüzemanyag Szövetség tagvállalatai együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel. A Szövetség mély ismeretekkel rendelkezik, a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolnak. Több tag már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel. Tagvállalataik a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot - kiváló minőségben. Így tudnak biztonságos alapanyagot kínálni a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak. Évente több százezer tonna ilyen terméket állítanak elő, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon - írja a Magyar Bioüzemanyag Szövetség közleményében.

A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent. Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága. A Magyar Bioüzemanyag Szövetség a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy:

Mi a kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztattuk a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek. Tudomásunk van arról a híresztelésről, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjainknak a helyzet megoldására, ez azonban nem igaz. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik tagvállalatunknak sem. Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?