Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.01. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.01. csütörtök

agrarszektor.hu
Az ország északi felén, kétharmadán túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.06.01.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.06.01.) napon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.06.01.) napon.

2023.06.01. csütörtök: Az ország északi felén, kétharmadán túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül. Délen ugyanakkor a többórás napsütés mellett erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés és ott helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Szélerősödés csak zivatar körül lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 29 fok között várható. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Anticiklon peremén helyezkedik el térségünk, ezért fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2023.06.02 péntek: Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel. Délen és keleten elszórtan előfordul zápor, zivatar, másutt kisebb a csapadék esélye. Az északira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Délután 25, 30 fokot mérhetünk.

Friss híreink:

Alig volt magyar alma tavaly, de mi lesz idén? Színt vallottak a hazai termelők

Nincs könnyű helyzetben az almaágazat Magyarországon: a gyümölcs termőterülete folyamatosan csökken, az ültetvények elöregedtek és korszerűtlenek, ráadásul a generációváltás is komoly kihívást jelent a termelőknek. Emellett a 2021-es és 2022-es évek során az aszály és a fagyok is komoly károkat okoztak az almaültetvényekben. Ebből kifolyólag a tavalyi almatermés jelentősen elmaradt a várakozásoktól: az előzetesen becsült 300-350 ezer tonnához képest végül csak 280 ezer tonnányi alma termett a hazai gyümölcsösökben. Az aszályos időszak 2022 őszén ugyan megszűnt, de az azt követő enyhe télből és a hűvös, csapadékos tavaszból kifolyólag még nagy a bizonytalanság az idei almatermés körül.

Drasztikus változások jöhetnek a földeken: nincs mese, ezt meg kell lépni

A tavalyi szárazság és a megannyi probléma a földeken is változásokat hozott Magyarországon. Óriásiak lettek a károk, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell készülnie a gazdáknak a szélsőséges időjárási körülményekre. Sokan például a napraforgó felé fordultak, a kukoricatermesztők pedig csak a fejüket foghatták. A kalászosok ugyanakkor jövedelmezők voltak, ami némi bizakodásra adhat okot. Az Agrárszektor utánajárt, hogy mi várható a földeken, és mi az, amin változtatni kell vagy éppen új kapukat tárhat ki.

Tarolnak a devizahitelek, nő az állomány a magyar agráriumban

Az elmúlt félévben egyértelműen érzékelhető egy bizonyos szintű óvatosság a bankok részéről, sokkal megfontoltabban finanszíroznak - mondta az Agrárszektornak dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ugyanakkor észrevehető, hogy mind a hitelállomány, mind pedig a betétállomány növekedett a magyar agráriumban az utóbbi időszakban, főleg az egyéni gazdaságok esetében, de a gazdasági társaságoknál is megfigyelhető mindez. A szakemberrel többek között arról is beszéltünk, a mostani kamatok mellett hogyan tudnak hitelhez jutni a gazdák, illetve mennyire mernek egyáltalán belevágni a hitelfelvételbe a bizonytalan gazdasági környezetben.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Fontos változás élesedik a nullás bankszámláknál: hamarosan indulhat a roham a bankokba?

Szeptembertől vélhetően több, mint 100 ezer magyar kezdi meg az egyetemet és a főiskolát és a fiatalok közül sok ezren választhatják majd anyagi mankó gyanánt idén is a diákhiteleket. Őket célozzák majd az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bank legújabb, extrán kedvezményes számlacsomagjai. De valóban újítást jelentenek-e ezek a bankszámlák, a korábban is élérhető diákszámlákhoz képest? Sokaknak így is, úgy is csak ezek közül lehet majd júliustól választani.

Kritikus a helyzet: top vidéki színházak küszködnek az irtózatos rezsivel és a pénztelenséggel

Újra csak kíváncsiak voltunk arra, hogyan élték túl ezt az energiaválsággal és kényszerű bezárásokkal tarkított egy évet a vidéki színházi társulatok. Kit hogyan érintettek a rezsicsökkentő intézkedések, mennyit sikerült megspórolni, ősztől milyen évadra készülhetnek? Sorozatunk II. részében a miskolci és a kecskeméti színház vezetését kérdeztük…  

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?