Gondok vannak a magyar cseresznyével: egyre kevesebb a gyümölcs itthon

Gondok vannak a magyar cseresznyével: egyre kevesebb a gyümölcs itthon

agrarszektor.hu
Itt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a finomabbnál finomabb gyümölcsök ideje is eljött. A cseresznye kétségtelenül az egyik „sztár” az év ezen időszakában, ugyanakkor - ahogyan sejteni lehetett - sem az áremelkedés, sem a gondok nem kerülték el a termelőket. A tavalyi évhez képest jóval drágábban juthatunk hozzá ehhez a gyümölcshöz, ráadásul Magyarországon és több európai országban az időjárást is megsínylette a termés. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen a cseresznyehelyzet itthon és Európában.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A cseresznye hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, éppen ezért nem minden hírnek örülhettünk a gyümölccsel kapcsolatban. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben 4,8 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. Szakértők szerint a tavaszi fagyok miatt azonban az átlagosnál kevesebb cseresznye terem 2023-ban, az esőzések gyümölcsrepedést okozhattak. Magyarországon a friss cseresznye kivitele 2022-ben 68 százalékkal 599 tonnára nőtt az előző évihez képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Litvánia (204 tonna) és Szlovákia (189 tonna) volt - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változott az export, az import és az árak is

Mint kiderült, a cseresznyeimport mintegy 37 százalékkal 44 tonnára esett a megfigyelt időszakban. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 21. héten lépett piacra, az előző évihez képest 50 százalékkal magasabb, 2000 forint/kilogramm áron. A cseresznye termelői ára 40 százalékkal 1746 forint/kilogrammra emelkedett 2023 21-24. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a cseresznyét a 24. héten 1500 és 2000 forint közötti áron értékesítették.

Nem csak nálunk akadtak gondok

A nehézségek természetesen nemcsak Magyarországot érintik, hanem több európai országot is. A Freshplaza adatai szerint a 2023. évi cseresznyeszezon az északi féltekén késve indult, és több országban problémát jelentett a nagy mennyiségű csapadék. Olaszországban az esőzések a korai ültetvényekben gyümölcsrepedésekhez vezettek. Görögországban, Spanyolországban jó termést vártak az idén. Franciaországban a 2023. évi cseresznyetermés 5 százalékkal 36,9 ezer tonnára csökkent az előző öt év rekordját adó 2022-es évhez képest, bár a 2018–2022. évek átlagát ez a mennyiség meghaladja (+21 százalék). A kedvezőtlen májusi időjárás a korai fajták kínálatát csökkentette, a 2022. évihez képest az árak jelentősen emelkedtek. Érdekesség, hogy Törökországban - ami a világ legnagyobb cseresznyetermesztő országa - fagy- vagy esőkár idén nem károsította az ültetvényeket.

Lapunk folyamatosan beszámolt más országok cseresznyehelyzetéről is: június 18-án jégesővel kísért zivatarok söpörtek végig Lengyelországon. A viharok többek között a cseresznyeültetvényekben okoztak jelentős, néhol akár 70%-os károkat. Franciaországban idén 36,9 ezer tonna körüli, a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb cseresznyetermés várható. Májusban a cseresznye ára az előző évhez képest mintegy 10 százalékkal volt magasabb a szűkös kínálat eredményeképpen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?