Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.12. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.12. szerda

agrarszektor.hu
A fátyolfelhők mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre, de ezzel együtt is sok (szűrt) napsütésre van kilátás - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.07.12.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.07.12.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.07.12.) napon.

2023.07.12. szerda: A fátyolfelhők mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre, de ezzel együtt is sok (szűrt) napsütésre van kilátás. Napközben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, késő délutántól, estétől viszont - nagyobb valószínűséggel az ország északi felében - megnő a záporok, zivatarok esélye. Heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökéssel. Megélénkül a délies szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30, 37 fok között, az északkeleti megyékben kevéssel 30 fok alatt valószínű. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A légkörben zajló melegedés melegfront jellegű tüneteket (fejfájást, teljesítőképesség-csökkenést, vérnyomásváltozást) idézhet elő az arra érzékenyeknél. Az ország nagyobbik felén tovább tart a hőség, emellett nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

A következő napon várható időjárás

2023.07.13 csütörtök: Az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Összességében több helyen kialakul zápor, zivatar. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A csúcsérték általában 26, 32 fok között várható, de a Dél-Alföldön 33, 36 fokot is mérhetnek.

Friss híreink:

Jelentős drágulást hozhat a borágazatban az új csomagolóanyag-szabályozás

2023. július 1-jén lépett életbe az új hulladékgazdálkodási szabályozás, amelynek legfőbb eleme a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR). A rendszer jelentős többletterhet ró az élelmiszeriparra, becslések szerint évente körülbelül 120 milliárd forintot kell majd fizetniük a Mol hulladékkezelő leányvállalatának, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek, amely elnyerte a koncessziót a feladat megoldására. Ezzel Magyarország is bevezette a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR - extended producers responsibility), amelyben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, vagyis a hulladék elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért. Iparági szakértők szerint ez egyértelműen áremelésekhez vezet.

Elképesztő számok láttak napvilágot: ennyi műtrágya fogy Európában

Műtrágya nélkül még ma is nehéz lenne elképzelni a mezőgazdaságot, a szektorban azonban komoly ingadozások figyelhetők meg. Hol csökken, hol növekszik a felhasznált műtrágyák mennyisége az EU-s országokban, amihez a háború, az aszály és a zöld törekvések mind-mind hozzájárultak. Növekedést például Bulgáriában - ahol a felhasznált mennyiség több mint kétszeresére nőtt -, valamint Romániában és Magyarországon lehetett tapasztalni. 

Ömlik az import burgonya Magyarországra: ki nem találnád, honnan érkezik a java

A zöldség-gyümölcstermelőknek sem volt könnyű az elmúlt időszak, és úgy tűnik, ez bizony a termelésen is meglátszik. Burgonyafronton igen katasztrofális a helyzet, hiszen krumpliexport volumene 2023 első negyedévében 68,7 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A paradicsomnál viszont már nem ilyen borúsak a kilátások, ugyanakkor egy másik alapzöldség, a hagyma is megsínylette az éveket. De, hogy pontosan mi jellemzi az agrárium ezen ágazatait, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Lejutottunk Budapest titkos bunkerébe: ki nem találod, milyen kincsek lapulnak a város alatt

Dübörög a nyár, tombol a forróság, ám az idei felmérésekből úgy tűnik, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást: a magyarok 60 százaléka olcsóbb helyekre, vagy egyáltalán nem utazik. Pesze a kikapcsolódásnak nem az utazás az egyetlen formája, akár a saját városunkban is mozoghatunk turistaként, felfedezhetjük már ezerszer látott, de éppen még soha észre nem vett titkos szegleteit, utcáit, házait, kertjeit, tereit. A város újhullámos (újra)felfedezése nem éppen friss jelenség, már legalább egy-másfél évtizedes trendről beszélhetünk, de úgy tűnik, a sikere töretlen. A hagyományos, évtizedek óta létező "lokálpatrióta" séták helyén ma olyan már izgalmas komplex programokon vehetünk részt, olyan tudásanyaghoz, szemléletmódhoz juthatunk hozzá, ami akár egy életre megváltoztathatja a a magyar fővárosról alkotott képünket. A Cashtag legújabb részében városi sétára indultunk, méghozzá a Gellért fürdő alá, és eljutottunk egészen az Ősforrásig. 

Ilyen táborokba küldik a gyerekeket egyre többen: őrület, mit tanulnak az erdő mélyén

A nyári táborok nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztőek is a gyerekek számára. Különösen a természetközeli táborok segíthetnek abban, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a környezetet, valamint fejlesszék kreativitásukat, önállóságukat és társas készségeiket. Cikkünkben három olyan táboroztatót kerestünk fel, akik vidéki természetközeli nyári táborokat szerveznek és megosztották velünk, hogy milyen előnyökkel jár ez a gyerekek fejlődése szempontjából.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?