Deszikkálás drónról – napokon belül várható a döntés

Deszikkálás drónról – napokon belül várható a döntés

Napokon belül várható a deszikkálószerek légi kijuttatásának elbírálása, és bár a döntés nem vehető biztosra, a termelők bíznak a pozitív elbírálásban. Az első rénézésre szűk növényvédelmi részletkérdésnek tűnő döntés azért jelentős, mert a hazai napraforgó-állomány csaknem tizede nőtt olyan magasra, hogy a hagyományos, gépes kijuttatás nehézségekbe ütközne. A mintegy 60 ezer hektárnyi területen a bőven két méter feletti növények drónos deszikkálása ugyanakkor korántsem egyszerű döntés az elsodródás veszélye miatt, amelyhez már egy kis szellő is elegendő. További probléma, hogy még engedélyezés esetén is fennáll az a piaci helyzet, hogy nem lesz egyszerű készítményt szerezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A meglehetősen magas víztartalmú, élénkzöld növények esetében a deszikkálást eredményező anyagok kijuttatásával lényegében a növény vegetatív részeinek fejlődését állítják meg a termelők, a kérdéses szerek kijuttatása után már néhány órával észrevehető hatást lehet felfedezni a növényeken. A kezelés hatására a zöld részek sötétebbek, szárazabbak lesznek, a majdani betakarításra felkészítve az állományt – természetesen csökkentve a szemek nedvességtartalmát is. Ezzel ugyanis a gépi betakarítás során könnyebben választható el a szár a szemektől.

Egy zöld lámpa már kigyulladt

A legfontosabb szóba jöhető deszikkáló hatóanyag a dikvát-dibromid, amelyet több márkanév alatt is forgalmaznak. Fontos azonban, hogy ennek használata néhány nappal ezelőtt még – a kevéssé egyértelmű szabályozás miatt – kérdéses volt az AKG-s területeken. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a hatóanyag – pontosabban két konkrét készítmény - felhasználására ért engedélyt, amelyet meg is kapott.  Ezeket a termékeket napraforgón kívül több más növény, így például szója, őszi káposztarepce és egyéb növények esetében is használni lehet. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége egy harmadik termék esetében kért engedély, amelynek elbírálása szintén pozitív volt.

A napraforgó esetében kulcsfontosságú eljárás kérdése azonban a legutóbbi időkig kérdéses volt az AKG és AÖP területeken, amelyek a több mint 670 ezer hektárnyi termőterület jelentős részét, mintegy 200 ezer hektárt tesznek ki. Nemrégiben azonban megérkezett az állásfoglalás, amelynek örülhettek a termelők. A dikvát-dibromid hatóanyag szóban forgó támogatási programokban történő felhasználásával kapcsolatban egy gyártó hazai képviselője fordult kérdéssel az Agrárminisztériumhoz.

Magasra törő állomány

A szóban forgó mintegy 200 ezer hektár tehát elvben „megmenekült”, ám továbbra is kérdéses azon állományok sorsa, ahol a hagyományos kijutattás nehézségekbe ütközik. A deszikkálás esetében ugyanis felmerül néhány probléma idén, amely okozhat némi zavart a napraforgó-termesztők számításaiban.

Ezt a méretet a szokásos gépes kijuttatás már nehezen tudja kezelni az állomány károsítása nélkül, a beállított magasság valamivel két méter alatt van. Ennél magasabb állomány esetében félő, hogy a munka során a napraforgó-tányérokat leverik, összetörik a gépek. Igaz, szárterelőkkel és lassabb sebességgel ez a kár mérsékelhető. Mindez az érintett sorokban érdemi, az összterületen ugyanakkor kisebb, néhány százalékos veszteséget jelent.

A drón segíthet, de kockázatokkal járna

Ezeken a területeken elvben megoldás lehetne a légi kijuttatás, azonban a hatóanyag drónos permetezése nem engedélyezett, az elsodródás veszélye ugyanis ilyenkor fokozottan fennáll. A drónokból kijuttatott, szétporlasztott, szinte felhőszerű deszikkálószert a kisebb szellők is átfújhatják az állományon kívüli területekre, ezáltal más táblák, egyéb területeket, őshonos, adott esetben védett növényeket is érinthetne a kezelés.

Az általunk megkérdezett szereplők szerint a döntés kétesélyes, bár az engedélyezésnek valamivel nagyobb esélyt adtak a termelők, mint az elutasításnak. A probléma mindenképpen aktuális, átlagos években már ezekben a napokban indulna a deszikkálás, idén az időjárás miatt ez várhatóan augusztus végére tolódik – mindenesetre a szaktárca végleges döntése napokon belül várható.

Felkészült a piac?

Az AKG művelésre vonatkozó, már megszületett döntés, és az esetlegesen várható engedély a légi kijuttatásra ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó termelők szerint némi nehézséget okozhat a dikvát-dibromid ellátásban.

Mivel korábban nem volt engedély a hatóanyag alkalmazására, a forgalmazók eleve nem készültek olyan raktárkészlettel, amely képes lenne kielégíteni az eleve tervezetten felül jelentős igényt, amelyet az AKG, és az esetleg napokon belül zöld lámpát kapó légi kijutattás indokolna. Elképzelhető tehát az is, hogy a második elbírálás után a termelők dikvát-beszerzése némi nehézségbe ütközik.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?