2023. december 11. hétfő Árpád
Egyre rosszabb a helyzet a Földön: mi lesz így az emberiséggel a jövőben?

Egyre rosszabb a helyzet a Földön: mi lesz így az emberiséggel a jövőben?

MTI
Az országok világszerte továbbra is messze elmaradnak attól, hogy eleget tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, és ez az ENSZ számára is megnehezíti, hogy elérje fejlesztési céljait - hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A United in Science című jelentésben a világszervezet több szakosított szervezete is közreműködött. A szakértők ebben megerősítették, hogy a kormányzatok nem vállalták az üvegházhatású gázok olyan mértékű csökkentését, amely lehetővé tenné a párizsi klímaegyezményben kijelölt célok elérését. Mindebből az is következik, hogy nehéz lesz 2030-ra teljesíteni az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési célt. A 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményben az országok azt határozták el, hogy 2 vagy lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. Ehhez 30, illetve 45 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

A jelentésben rámutattak: 2022-ben az előző évhez képest 1 százalékkal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás, és idén januártól júniusig ez az emelkedés valószínűleg már elérte a 0,3 százalékot. Jelenleg az országok olyan mértékben vállalták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amelynek következtében a globális átlaghőmérséklet valószínűleg 2,6 Celsius-fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti (1850-1900) időszakhoz képest.

A WMO jelentésében kiemelte, hogy "nagyszabású és rendszerszintű átalakulásra lenne szükség rövid időn belül annak érdekében, hogy gyorsabb előrelépést lehessen elérni". A szervezet figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy a Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változásokat jó eséllyel már nem lehet visszafordítani. Pillanatnyilag a 17 fenntartható fejlődési célnak mindössze 15 százalékáról lehet elmondani, hogy megvalósítása jó úton halad - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33