Már kapható a boltokban a friss, magyar körte: őrület, mennyibe kerül

Már kapható a boltokban a friss, magyar körte: őrület, mennyibe kerül

agrarszektor.hu
A körte az ősz egyik nagy kedvence, mert amellett, hogy az egyik legjobban tárolható gyümölcsünk az alma mellett, igazi vitaminbomba, ami a téli hónapokban is élvezhető, utóérő gyümölcsről lévén szó. Magyarországon azonban évek óta egyre csökken a termőterülete, a klímaváltozás okozta tavaszi fagyok pedig 4-5 éve folyamatosan csökkentették a termésmennyiségeket is. Idén közepes termésre számítanak a termelők, így várhatóan a piacokon sem lesz olcsó a körte.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Alma és Körte Világszövetségnek (WAPA) adatai szerint az Európai Unióban (beleértve az Egyesült Királyságot is) 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20%-kal múlta felül a 2021. évi rekordalacsony termést. Olaszországban a körtekibocsátás 135%-kal 474 ezer tonnára, Belgiumban 3%-kal 366 ezer tonnára, Hollandiában 8%-kal 368 ezer tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest. Franciaország mezőgazdasági minisztériumának (Agreste) prognózisa szerint a francia körtetermés 144 ezer tonna körül alakult, ami 121%-kal több a 2021. évi fagykáros termésnél - írta meg a HelloVidék.

Ugyanakkor csökkent a körte termése Spanyolországban, méghozzá 17%-kal 256 ezer tonnára, és Portugáliában is, ott 26%-kal, 167 ezer tonnára. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) előrejelzése szerint Németországban az előző évinél mintegy 2%-kal kevesebb, 36,3 ezer tonna körte termett 2022-ben. Az Európai Bizottság adatai szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29%-kal volt alacsonyabb a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), és 19%-kal Olaszországban, (1,55 euró/kilogramm).

A WAPA szerint 2022. december 1-jén az Európai Unió tagállamainak raktáraiban 721,7 ezer tonna körte volt készleten, ami 10,1%-kal volt több az egy évvel korábbi mennyiségnél. A teljes európai raktárkészlet 32%-ával (233 ezer tonna) Hollandia rendelkezett, a második legnagyobb készletet (221 ezer tonna) Belgium tudhatta magáénak. A készletezett fajták között a Conference dominanciája (511,4 ezer tonna) jellemző, amelyből a 2021. évinél 4,6%-kal kevesebb volt raktáron. A második legnagyobb készletet a Fétel apát (73,3 ezer tonna) adta, amelyből 296%-kal volt több, mint egy éve.

Magyarországon közepes lett idén a körtetermés

A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben 7 százalékkal több, 21,7 ezer tonna körtét takarítottak be, a WAPA adatai szerint 4 százalékkal nőtt a termés 2022-ben. A KSH adatai szerint Magyarország 6,29 ezer tonna friss körtét importált (elsősorban Hollandiából) 2022. január–október között, mely 17 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában behozott mennyiséget. A friss körte kivitele 760 százalékkal 690 tonnára nőtt ugyanekkor.

Javában tart a körteszezon, az ősz egyik kedvenc gyümölcsét egészen október végéig szedik a hazai ültetvényeken. Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén a tavalyi aszályos évnél jobb, de a közepes szintet el nem érő termésre számítanak a gazdák.

Az idei évre vonatkozó termésbecslési adatok még nem állnak rendelkezésre, azt azonban már látni lehet, hogy az idén az előző évinél nagyobb hozamokban bízhatnak a gazdák, a termés mennyisége azonban a közepes szintet így sem éri majd el. Ennek egyik oka a dél-dunántúli termőtájakat ért áprilisi fagykár, másik oka pedig az ültetvények öregedése, kondícióvesztése.

Az egyes termőtájakon hagyományos helyi körtefajtákat is termesztenek, amelyek az adott termőhelyhez alkalmazkodott, helyben kialakult fajták. Főleg házikertben, szórványgyümölcsösökben találhatók. Az államilag elismert hazai fajták köztermesztésben is szerepelnek, de a környezeti igényük miatt egy-egy tájra jellemző termesztésük.

Ilyen árakat találunk idén a piacokon

Hazánkban 1865 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található a legtöbb ültetvény, mintegy 505 hektárra tehető a termőterület nagysága, Borsod-Abaúj-Zemplén 412 hektáron, Heves vármegyében 198 hektáron Zalában pedig 165 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. A termőterület sajnos az elmúlt években folyamatosan csökken.

Az AKI PÁIR friss adatai szerint az idei termésű körte ára a vidéki fogyasztói piacokon a 38. héten 800 forint volt Debrecenben és Szegeden, míg nagybani piacokon a termelői ár fajtától függően 500 és 650 forint között mozog. Az idei évben tehát a zsebébe kell nyúlnia annak, aki körtét szeretne eltenni, akár befőttként, akár lekvárként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?