Tele van az ország ilyen növényekkel: sokan nem is tudják, mi mindenre jók

Tele van az ország ilyen növényekkel: sokan nem is tudják, mi mindenre jók

agrarszektor.hu
A savanyúfüvek a Kárpát-medence teljes területén előfordulnak. A változatos élőhelyekhez szerteágazó morfológiai sokféleséggel alkalmazkodtak.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A savanyúfüvek között tarackos, gyöktörzses és zsombékoló fajokat is találunk - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Szőrözöttségük szintén igen tág skálán mozog, ahogyan a sejtközötti járatok mérete is, a jellemző termőhely hidrológiai fekvésétől függően. Ezen tulajdonságok a fajok takarmányértékét is jelentősen befolyásolják.

A szittyófélék táplálóértékük alapján alomszalma minőségűek. Ízletesség és táplálóanyag-tartalom alapján a sziki és a réti szittyó a legértékesebb fajuk. A perjeszittyófajok molyhos-szőrös hajtásai inkább vadtakarmányként jöhetnek számításba. A palkafélék gyakran állományképzők, főleg egyes sásfajok. Takarmányozási szempontból igen jelentős különbségeket találunk közöttük. A jobb fajok optimális termőhely és betakarítási idő esetén takarmányszalma, gyenge réti széna minőséget képviselnek. A tavi és a kötő káka fiatal állapotban viszonylag nagy nyersfehérje-tartalommal bírnak. A kormos csáté csak egészen fiatalon jöhet takarmányként számításba. A sások közül több is alkalmas szükségtakarmánynak, mint például a réti sás, a posványsás, a rókasás és a parti sás. A békabuzogány-féléknek nincs takarmányozási jelentőségük, míg a gyékényféléket fiatal, zsenge állapotukban a húsmarhák legelik.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01