Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Csütörtökön egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat nyugat, délnyugat felől. Ez a ciklon sokfelé hoz kiadós csapadékot. Ugyanakkor nemcsak eső fog érkezni, hanem havas esőre, havazásra is számítani kell elsősorban az északi és az északkeleti tájakon. Az Északi-középhegységben 5-10, a hegyekben akár 15 cm-nyi friss hó is hullhat.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mediterrán ciklonok bombáznak minket a következő napokban, sok csapadék jön. Viszont egy nagyon veszélyes csapadékfajta is érkezik, az ónos eső. Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban elsősorban délnyugaton számíthatunk átmenetileg ónos esőre, majd délelőtt a Dunántúl északkeleti tájain is számítani kell ónos esőre, főként a Vértes, a Gerecse és a Pilis térségében. Ezt követően a délutáni, az esti és az éjszakai órákban az északi tájakon egyre többfelé váthatja fel a havazást ónos eső, és itt sajnos tartós ónos eső is kialakulhat.

Ez azt jelenti, hogy vastagabb jégpáncél is kialakulhat az utakon, ami miatt rendkívül balesetveszélyessé válhat a közlekedés. Így az érintett térségekben aki teheti, ne induljon útnak ebben az időszakban! A fák ágai letörhetnek a rájuk fagyó jég miatt, de akár ki is dőlhetnek, illetve akár helyenként a villanyvezetékek is leszakadhatnak a jég súlya miatt. Valamint minden tereptárgyon jégbevonat képződhet.

 

Szombat estig összességében kiadós, nagy területen 30-40 milliméter csapadék hullhat le, néhol ennél is több. Valamivel kevesebb délen és északnyugaton eshet, de itt is kiadós mennyiség gyűlhet össze. Az első hullám csütörtök reggel érkezik nyugat, délnyugat felől. A kezdeti vegyes halmazállapot után egyre inkább esőre számíthatunk. Északon, északkeleten viszont jó néhány órán keresztül havazhat, amit főként a főváros és az Északi-középhegység térségében délutántól, estétől tartós ónos eső válthat fel. Péntek hajnalban, reggel mindenhol esőre vált a csapadék, majd délutántól dél felől fokozatosan megszűnhet, illetve északra-északnyugatra szorulhat vissza.

Szombaton várhatóan újabb hullám érkezik nyugat-délnyugat felől, ami csak késő estére távozhat kelet felé. Nyugaton előreláthatóan hó, havas eső hullhat, máshol a kezdeti esőt délutántól váthatja szilárd halmazállapot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?