Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Csütörtökön egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat nyugat, délnyugat felől. Ez a ciklon sokfelé hoz kiadós csapadékot. Ugyanakkor nemcsak eső fog érkezni, hanem havas esőre, havazásra is számítani kell elsősorban az északi és az északkeleti tájakon. Az Északi-középhegységben 5-10, a hegyekben akár 15 cm-nyi friss hó is hullhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mediterrán ciklonok bombáznak minket a következő napokban, sok csapadék jön. Viszont egy nagyon veszélyes csapadékfajta is érkezik, az ónos eső. Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban elsősorban délnyugaton számíthatunk átmenetileg ónos esőre, majd délelőtt a Dunántúl északkeleti tájain is számítani kell ónos esőre, főként a Vértes, a Gerecse és a Pilis térségében. Ezt követően a délutáni, az esti és az éjszakai órákban az északi tájakon egyre többfelé váthatja fel a havazást ónos eső, és itt sajnos tartós ónos eső is kialakulhat.

Ez azt jelenti, hogy vastagabb jégpáncél is kialakulhat az utakon, ami miatt rendkívül balesetveszélyessé válhat a közlekedés. Így az érintett térségekben aki teheti, ne induljon útnak ebben az időszakban! A fák ágai letörhetnek a rájuk fagyó jég miatt, de akár ki is dőlhetnek, illetve akár helyenként a villanyvezetékek is leszakadhatnak a jég súlya miatt. Valamint minden tereptárgyon jégbevonat képződhet.

 

Szombat estig összességében kiadós, nagy területen 30-40 milliméter csapadék hullhat le, néhol ennél is több. Valamivel kevesebb délen és északnyugaton eshet, de itt is kiadós mennyiség gyűlhet össze. Az első hullám csütörtök reggel érkezik nyugat, délnyugat felől. A kezdeti vegyes halmazállapot után egyre inkább esőre számíthatunk. Északon, északkeleten viszont jó néhány órán keresztül havazhat, amit főként a főváros és az Északi-középhegység térségében délutántól, estétől tartós ónos eső válthat fel. Péntek hajnalban, reggel mindenhol esőre vált a csapadék, majd délutántól dél felől fokozatosan megszűnhet, illetve északra-északnyugatra szorulhat vissza.

Szombaton várhatóan újabb hullám érkezik nyugat-délnyugat felől, ami csak késő estére távozhat kelet felé. Nyugaton előreláthatóan hó, havas eső hullhat, máshol a kezdeti esőt délutántól váthatja szilárd halmazállapot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?