Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

Ez durva: olyan időjárás jön, amilyen már nagyon rég volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Csütörtökön egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat nyugat, délnyugat felől. Ez a ciklon sokfelé hoz kiadós csapadékot. Ugyanakkor nemcsak eső fog érkezni, hanem havas esőre, havazásra is számítani kell elsősorban az északi és az északkeleti tájakon. Az Északi-középhegységben 5-10, a hegyekben akár 15 cm-nyi friss hó is hullhat.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Mediterrán ciklonok bombáznak minket a következő napokban, sok csapadék jön. Viszont egy nagyon veszélyes csapadékfajta is érkezik, az ónos eső. Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban elsősorban délnyugaton számíthatunk átmenetileg ónos esőre, majd délelőtt a Dunántúl északkeleti tájain is számítani kell ónos esőre, főként a Vértes, a Gerecse és a Pilis térségében. Ezt követően a délutáni, az esti és az éjszakai órákban az északi tájakon egyre többfelé váthatja fel a havazást ónos eső, és itt sajnos tartós ónos eső is kialakulhat.

Ez azt jelenti, hogy vastagabb jégpáncél is kialakulhat az utakon, ami miatt rendkívül balesetveszélyessé válhat a közlekedés. Így az érintett térségekben aki teheti, ne induljon útnak ebben az időszakban! A fák ágai letörhetnek a rájuk fagyó jég miatt, de akár ki is dőlhetnek, illetve akár helyenként a villanyvezetékek is leszakadhatnak a jég súlya miatt. Valamint minden tereptárgyon jégbevonat képződhet.

 

Szombat estig összességében kiadós, nagy területen 30-40 milliméter csapadék hullhat le, néhol ennél is több. Valamivel kevesebb délen és északnyugaton eshet, de itt is kiadós mennyiség gyűlhet össze. Az első hullám csütörtök reggel érkezik nyugat, délnyugat felől. A kezdeti vegyes halmazállapot után egyre inkább esőre számíthatunk. Északon, északkeleten viszont jó néhány órán keresztül havazhat, amit főként a főváros és az Északi-középhegység térségében délutántól, estétől tartós ónos eső válthat fel. Péntek hajnalban, reggel mindenhol esőre vált a csapadék, majd délutántól dél felől fokozatosan megszűnhet, illetve északra-északnyugatra szorulhat vissza.

Szombaton várhatóan újabb hullám érkezik nyugat-délnyugat felől, ami csak késő estére távozhat kelet felé. Nyugaton előreláthatóan hó, havas eső hullhat, máshol a kezdeti esőt délutántól váthatja szilárd halmazállapot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58