Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.02. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.02. szombat

agrarszektor.hu
Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.12.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.12.02.) napon.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.12.02.) napon.

2023.12.02. szombat: Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.
Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.
A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.12.03 vasárnap: Nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap. Erősen felhős területek főleg hazánk északkeleti harmadán lehetnek, elsősorban ott előfordulhat helyenként hózápor, kisebb havazás. Az északnyugati szelet élénk, az Észak-Dunántúlon sokfelé erős lökések kísérik. Kora délutánra -2 és +3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ellepte az import dió az országot: durva, mit sóznak rá a magyarokra

A dió közkedvelt csemegének számít Magyarországon, az év ezen időszakában pedig jelentősen megugrik a fogyasztása az ünnepeknek köszönhetően. Hiszen, nincsen karácsony bejgli nélkül. A problémák ugyanakkor a dió esetében sem szűkölködtek, a legnagyobb gondot az Ukrajnából feketén áramló import okozza, ráadásul jóval olcsóbban, mint a hazai - ez pedig elég csábító a fogyasztóknak.

Készülhetnek a gazdák? Jönnek a drasztikus növényvédőszer-csökkentések?

Az Európai Parlamentnek nem sikerült érdemi döntést hoznia a fenntartható peszticid használatról, és ebben az ügyben idén már nem is fog döntés születni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. A glifozát engedélyét azonban újabb 10 évre meghosszabbították az Európai Unióban, bár lehet, egyes tagállamok saját hatáskörükben be fogják azt tiltani. A szakértők szerint a jövő növénytermesztéséhez elengedhetetlen az integrált növényvédelem, ám ennek a hagyományos növényvédő szerek is a részét képzik. A kerekasztal-beszélgetésen szó esett az új termékek kifejlesztésének követelményeiről, a hamisításról és az illegális növényvédő szerek forgalmazásáról, valamint a jelenlegi pocokhelyzetről, és annak lehetséges megoldásáról.

Óriási változások várhatók a földpiacon: jön az új szabályozás?

A magyar gazdák a tavalyi és az idei tapasztalatok ellenére is ugyanazokat a növényeket fogják vetni, amiket korábban, mert a vetésforgót nem lehet 1-2 év alatt felforgatni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. A napraforgó vetésterülete várhatóan nem fog jelentősebb mértékben változni, mivel - a többi főbb szántóföldi kultúrával együtt - az is része a vetésforgónak. A szakértők emellett megvitatták, hol tartanak az európai és a magyar termőföldárak és földbérleti díjak, elemezték ezek sajátosságait, valamint azt is megbeszélték, hogy milyen jogszabályi változások várhatóak a közeljövőben a földforgalom és földhasználat terén

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási tévhit, hogy boldognak lenni a normális állapot: hatalmas önáltatásban élnek a magyarok

Mindannyian akarjuk a boldogságot, mindannyian törekszünk rá: még a Dalai Láma is azt mondta: Az élet értelme a boldogság keresése. Hogy mit is jelent maga a fogalom, nehéz kérdés, feltehetően mindenkinek mást. A Pénzcentrumon útjára indítottuk immár 3. alkalommal a Nagy Boldogságkutatásunkat, hogy kiderítsük, hol élnek az országon belül a legboldogabb emberek, de most tisztáztuk az összes felmerülő fogamat, kérdést és kétséget a témával kapcsolatban. Michaletzky Luca, ökopszichológus régóta foglalkozik a témával, állítja, A természetben töltött idő segít újrakapcsolódni a valódi otthonunkkal, segít visszatalálni az eredeti ritmusunkba. A természetkapcsolat építése visszabillenthet minket a helyünkre: nemcsak a természettel, de saját magunkkal és a többi emberrel is könnyebben fogunk tudni kapcsolódni, és talán a kapcsolat az, aminek igazán híján vagyunk manapság, ami a útját állja a boldogságunknak. Az interjú végén te is kitöltheted a Boldogságtesztünket, mellyel segíted a kutatás sikerességét. 

Ilyet is ritkán látni: szinte ingyen dobálják a lakásokat ebben a vidéki nagyvárosban

Ötven éve kezdték el építeni a Miskolc jelképének számító avasi lakótelepet. Kevesen tudják, de a környéken egykor szőlők és a borospincék voltak. Elsősorban az északi-északkeleti oldalban vájtak a homokkőbe pincéket, sokuk előtt pedig borházakat építettek. Az avasi lakótelep gyakorlatilag város a városban, egy Eger nagyságrendű önálló metropolisz.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?