Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.23. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.23. szombat

agrarszektor.hu
A csapadékhajlam délelőtt átmenetileg több helyen csökken, és főként északkeleten, illetve a délnyugati határszélen a felhőzet is szakadozhat - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.12.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.12.23.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.12.23.) napon.

2023.12.23. szombat: A csapadékhajlam délelőtt átmenetileg több helyen csökken, és főként északkeleten, illetve a délnyugati határszélen a felhőzet is szakadozhat. A nap második felében azonban ismét mindenütt beborul az ég, és újabb csapadékhullám érkezik. A délnyugati megyékben eső, másutt havas eső, havazás is valószínű. Átmeneti vizes, tapadó hóréteg több helyen kialakulhat - amely elsősorban a magasabban fekvő helyeken, de helyenként akár síkvidéken is vastagabb lehet -, majd délnyugat, nyugat felől lassú enyhülés kezdődik. Az északnyugati, nyugati szelet többször erős, olykor viharos lökések kísérik.

A hőmérséklet a déli órák környékén általában 1 és 7, 8 fok között várható, majd hazánk nagyobb részén visszaesik a hőmérséklet, ám a délnyugati, nyugati részeken tovább enyhül az idő. Késő este 0, +9 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A térségünkben húzódó légtömeghatár miatt váltakozó, meleg és hidegfronthatásra egyaránt lehet számítani. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.12.24 vasárnap: Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőtakaróban. Helyenként számíthatunk esőre. A nap első felében az északi, északkeleti országrészben, illetve a hegyekben néhol havas eső, hó is hullhat. Sokfelé megélénkül, főleg hazánk északkeleti felén megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Kora délután többnyire 7, 13 fok várható, de északkeleten alacsonyabb értékeket is mérhetnek.

Friss híreink:

Rengeteg magyar fordított hátat ezeknek a gépeknek: miért döntöttek így?

A 2021-es és 2022-es ugrásszerű növekedése után idén megtorpant a gépforgalmazás diadalmenete. Bár az év első felében még rendesen pörgött a géppiac, az ágazat szereplői szerint már akkor látszottak a visszaesés jelei. Ezek közül a digitális átállást elősegítő pályázat kifutása, az előző évi rossz eredmények, az infláció és a kedvezőtlen kamatkörnyezet a legjelentősebbek, ugyanakkor arról se szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt néhány évben a magyar gazdatársadalom mintegy 3,5-5 évnyi gépbeszerzést hajtott végre. De hogyan látják a szakemberek, meddig tarthat ez a szűkebb időszak? Mire számíthatnak a gépgyártók és -forgalmazók, és mi vár a gazdákra? De hasonlóképpen érdekes az is, hogy történt a precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek és eszközök beszerzése, és ezek adaptálása között? Összefoglaló cikkünkben ennek jártunk utána.

Magyarország elvesztette a csatát a rekord élelmiszerdrágulás ellen

Egyértelműen az élelmiszer-drágulás határozta meg leginkább az elmúlt közel két évben a lakosság gazdasági helyzetét, az áremelkedés ráadásul messze a legnagyobb Magyarországon volt egész Európát tekintve. A durva jelenségre számos szabályozói válasz született az árstoptól, majd a kötelező akciózástól kezdve az árfigyelőig, amelyek legfeljebb részleges eredményeket tudtak hozni az ágazati szereplők szerint. A piacidegen intézkedések ugyanakkor sok torzulást hoztak, felpörgött például az élelmiszerimport, amelynek eredményeként a magyar termékek ismét pozíciókat vesztettek. Az utóbbi időben az infláció, azon belül az élelmiszerdrágulás mértéke is csökken, érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme. Ezt ráadásul lassíthatja az EPR-rendelet is, amely jelentős terhet ró a gyártókra, és félő, hogy a megnövekedett költségek ismét drágulást eredményeznek majd.

Eldurvult a helyzet a magyar állattartóknál: sokan már nem tudnak mit tenni

2023-ban az állattenyésztők kaptak hideget, meleget, így nem túlzás azt mondani, hogy egy rendkívül mozgalmas évet tudhatnak a hátuk mögött. Volt itt minden, a sertéspestistől kezdve a madárinfluenzán át, az ukrán importdömpingen keresztül. Bár úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány árnyékából már sikeresen ki tudtak lépni, a háború miatt újabb gondokat kaptak a nyakukba. A méhészet nehéz helyzete is végig kísérte az egész évet, ráadásul a rovarfehérje-mizéria is újra és újra felröppen, a klímaváltozás negatív hatásairól már nem is beszélve. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk 2023 legfontosabb és legnagyobb hatással bíró történéseit a hazai állattenyésztésben, valamint a támogatásokra is kitérünk.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Robban a karácsonyi bírság-bomba: ezért 300 ezres büntetést kaphatnak a figyelmetlen háztulajok

Karácsonykor rengeteg szemét keletkezik a háztartásokban: csomagolóanyagok, ajándékszatyrok, zacskók. Kézenfekvő lehet ezektől a kályhában, kazánban megszabadulni, azonban ez nagyon nem ajánlott. Magyarországon szeméttel fűteni tilos, akár 300 ezer forintos bírság is járhat érte, és a szabály alól a színes csomagolópapírok, ajándékzacskók sem kivételek! Sőt, a katasztrófavédelem szerint ezzel megnő a kéménytüzek kockázata is! Mukics Dániel szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszolgált karácsonyfa sem a kazánba, kályhába való - legalábbis idén biztosan.

Felejtsd el a drága bolti légfrissítőket: így lehet fillérekből illatos a lakás az ünnepek alatt

Ki ne szeretné, mikor a fenyőfa illata belengi az egész házat? Vagy, amikor az ünnepi sütemények megtöltik édes illatokkal a konyhát? Nos, mindenkinek más illat jut eszébe, ha a karácsonyra gondol, de abban megegyezetünk, hogy a többség a természetes aromákat kedveli és nem a mesterséges készítmények illatát. Cikkünkben ezért annak jártunk utána, hogyan teremthetünk "karácsony illatot" otthonunkba, illatgyertyák és a diffúzorok nélkül, természetes alapanyagokból.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?