Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.05. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.05. péntek

agrarszektor.hu
Tovább növekszik, majd napközben megvastagszik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.01.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.01.05.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.01.05.) napon.

2024.01.05. péntek: Tovább növekszik, majd napközben megvastagszik a felhőzet. Csapadék estig még nem valószínű, ekkortól fordulhat elő néhol eső, zápor. A délire forduló szél többnyire mérsékelt, az Észak-Dunántúlon időnként élénk lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 8 és 13 fok között valószínű. Késő estére 4 és 9 fok köz hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg jellegű fronthatással számolhatunk, emiatt az arra érzékenyeknél felléphet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet.

A következő napon várható időjárás

2024.01.06 szombat: Általában borult idő várható, de a déli és a keleti országrészben lehetnek szakadozások a felhőzetben, rövidebb időre a nap is kisüthet. Többfelé, több hullámban várható eső, zápor. Legnagyobb mennyiség északnyugaton eshet, míg délkeleten kicsi a csapadék esélye. Eleinte a Dél-Alföldön a délies irányú szelet, majd a Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések. A maximum 4 és 15 fok között valószínű, nyugaton és északkeleten számíthatunk a hidegebb, délkeleten az enyhébb időre.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások 2024-ben a magyar földeken

Az elmúlt években kapott hideget, meleget a magyar gazdaság, elég, ha csak az itthon tapasztalható inflációra gondolunk. Éppen ezért elkerülhetetlen volt az, hogy emelkedjenek a bérek - ez a folyamat valóban meg is indult. Olyannyira, hogy decembertől 15 százalékkal emelkedett a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Kérdés, hogy vajon mindez hogyan hat majd az agráriumi bérekre? A mezőgazdasági munkák nem feltétlenül tartoztak sosem a jó fizető állások közé, ám ez a „trend” is változni kezdett. Nézzük, milyen mértékben.

Rengeteg magyar mondott le ezekről a traktorokról: mi történik itt?

2023 decemberében a magyar gazdák 49,6 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 tizenkettedik hónapjához képest pedig 49,3 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka decemberben a John Deere volt, amelyből 42-t adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a New Holland, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Massey Ferguson volt az év tizenkettedik hónapjában.

Ömlik az import fűszerpaprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

A 2022-es évben az Európai Unió mintegy 397 ezer tonna fűszert importált az unión kívüli országokból. Ezek elsődleges forrása Kína volt, de Vietnám, Indonézia, India és Egyiptom is jelentős exportőrök voltak. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2012-es évhez képest több mint 50 százalékkal nőtt az EU-n kívüli országokból behozott fűszerek mennyisége, különös tekintettel a gyömbérre és a kurkumára.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Mi folyik a magyar rendelőkben? Kritikus a helyzet: több mint 880 ezer magyar egészsége a tét

Évről évre emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon és úgy tűnik a folyamat megállíthatatlan. Amíg 2013-ban - amikor még több körzet is üzemelt, mint jelenleg - mindössze a praxisok 3,4 százaléka állt üresen, 2024 év elején ez az arány 12,8 százalék. 10-ből 8 körzetben ráadásul több mint 6 hónapja üresedett meg a körzet, van olyan település, ahol 20 éve nincs háziorvos. Egyes megyék között is óriási különbségek adódhatnak, és az üres körzetek helyettesítése már kihathat azok ellátására is, akiknek elvileg van állandó háziorvosuk. Ezen a helyzeten pedig csak ront majd, hogy az elkövetkező években tömegével vonulhatnak nyugdíjba a kiöregedett szakemberek - a magyar háziorvosoknak több mint 30 százaléka már betöltötte a 60 éves kort. Szakértők szerint időzített bombán ülünk.

Fillérekért kapható ez az elfeledett magyar gabona: kevesen tudják róla, hogy gluténmentes

Igazán érdekes utat járt be a köles Magyarországon: évezredek óta fogyasztjuk, a középkorban egyes országrészekben még a búzánál is népszerűbb gabona volt, míg szinte teljesen feledésbe nem merült – manapság azonban a termesztett köles újra megjelent a boltok polcain, kezdi visszaszerezni népszerűségét. Na de mégis, milyen alapanyag a köles, hogyan fogjunk hozzá az elkészítéséhez? Mi mindent készíthetünk belőle, mit érdemes tudni a főzéséről, hogyan használjuk főételekhez, kásákhoz, desszertekhez?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?