Sok piacot letarolhat ez a spanyol zöldség: eláraszthat mindent

Sok piacot letarolhat ez a spanyol zöldség: eláraszthat mindent

agrarszektor.hu
A mexikói import fokozatos eltűnésével egy időre a spanyol spárga veheti át a vezető szerepet Nyugat-Európa nagybani piacain.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Granada környékén március közepére indult be teljes lendülettel a (jellemzően zöld) spárga szedése. Mivel az idei termőév egy kicsit hamarabb kezdődött, a nyugat-európai piacokon még mindig bőven találni mexikói árut, ezért idén a szezonkezdő árak valamivel alacsonyabbak, mint az előző szezonban - írta meg a FruitVeB.

Bár februárban csak néhány kilogrammal kezdtünk, a múlt hétvége óta jelentősebb mennyiséggel dolgozunk, ami már lehetővé tette számunkra, hogy megnyissuk a forgalmat a nagy európai forgalmazók felé. Most a hét elején azonban hidegebb időjárás várható, ami ismét lelassíthatja a termelést

- mondta José Antonio Gómez Aguilera, az Espárrago de Granada szövetkezet elnöke.

A zöldspárga kampány a tavalyinál alacsonyabb árakkal indult. A szakember beszélt arról is, hogy Európában még mindig van némi kínálat mexikói spárgából, ami idén olcsóbb volt. Bár az árak alacsonyabbak, egyelőre elfogadhatóak, és lehetővé teszik a spanyol termelők számára, hogy fedezzék a magasabb kezelési és munkaerő-költségeket. Az Espárrago de Granada szövetkezet elnöke reméli, hogy hamarosan minden európai lánc átáll a spanyol áru forgalmazására. (Spanyolországban a kötelezően fizetendő minimálbér óránként 6,78 euró (2700 Ft/óra), ami körülbelül a fele a Németországban vagy Franciaországban (11,56 euró/óra, 4600 Ft/óra) törvényileg kötelező bérnek: ilyen értelemben Görögország van a legkedvezőbb helyzetben (4,51 euró/óra, 1800 Ft/óra), Olaszországban pedig nincs törvényileg meghatározott minimális órabér).

A márciusi esőzéseket kitörő örömmel fogadtuk. Ennek köszönhetően jobb minőségű termékre és nagyobb méretekre számíthatunk. Bár valamivel nagyobb mennyiségre számítunk, mint 2023-ban, rekordtermés azért nem várható

- nyilatkozta José Antonio Gómez Aguilera.

Spanyolországban a granadai spárgát leginkább Antequera, Sevilla, Córdoba és Guadalajara körzetekből származó áruval egészítik ki. Bár Olaszország is nagyjából ugyanebben az időben van a piacon, a granadai szövetkezet képviselője szerint tavaly jelentősen csökkent az itáliai termelés. Az Espárrago de Granada a megtermelt árut elsősorban exportra szánja, főleg Németországba, Svájcba, Hollandiába és Dániába, ahol a szakember szerint a spanyol spárgát frissessége és minősége, valamint alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása miatt értékelik sokra, és valamivel magasabb árakat ér el, mint a mexikói tételek. Arra számítanak, hogy a mexikói termés március 30-a és április 5-e között el fog tűnni az európai piacokról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?