Sok piacot letarolhat ez a spanyol zöldség: eláraszthat mindent

Sok piacot letarolhat ez a spanyol zöldség: eláraszthat mindent

agrarszektor.hu
A mexikói import fokozatos eltűnésével egy időre a spanyol spárga veheti át a vezető szerepet Nyugat-Európa nagybani piacain.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Granada környékén március közepére indult be teljes lendülettel a (jellemzően zöld) spárga szedése. Mivel az idei termőév egy kicsit hamarabb kezdődött, a nyugat-európai piacokon még mindig bőven találni mexikói árut, ezért idén a szezonkezdő árak valamivel alacsonyabbak, mint az előző szezonban - írta meg a FruitVeB.

Bár februárban csak néhány kilogrammal kezdtünk, a múlt hétvége óta jelentősebb mennyiséggel dolgozunk, ami már lehetővé tette számunkra, hogy megnyissuk a forgalmat a nagy európai forgalmazók felé. Most a hét elején azonban hidegebb időjárás várható, ami ismét lelassíthatja a termelést

- mondta José Antonio Gómez Aguilera, az Espárrago de Granada szövetkezet elnöke.

A zöldspárga kampány a tavalyinál alacsonyabb árakkal indult. A szakember beszélt arról is, hogy Európában még mindig van némi kínálat mexikói spárgából, ami idén olcsóbb volt. Bár az árak alacsonyabbak, egyelőre elfogadhatóak, és lehetővé teszik a spanyol termelők számára, hogy fedezzék a magasabb kezelési és munkaerő-költségeket. Az Espárrago de Granada szövetkezet elnöke reméli, hogy hamarosan minden európai lánc átáll a spanyol áru forgalmazására. (Spanyolországban a kötelezően fizetendő minimálbér óránként 6,78 euró (2700 Ft/óra), ami körülbelül a fele a Németországban vagy Franciaországban (11,56 euró/óra, 4600 Ft/óra) törvényileg kötelező bérnek: ilyen értelemben Görögország van a legkedvezőbb helyzetben (4,51 euró/óra, 1800 Ft/óra), Olaszországban pedig nincs törvényileg meghatározott minimális órabér).

A márciusi esőzéseket kitörő örömmel fogadtuk. Ennek köszönhetően jobb minőségű termékre és nagyobb méretekre számíthatunk. Bár valamivel nagyobb mennyiségre számítunk, mint 2023-ban, rekordtermés azért nem várható

- nyilatkozta José Antonio Gómez Aguilera.

Spanyolországban a granadai spárgát leginkább Antequera, Sevilla, Córdoba és Guadalajara körzetekből származó áruval egészítik ki. Bár Olaszország is nagyjából ugyanebben az időben van a piacon, a granadai szövetkezet képviselője szerint tavaly jelentősen csökkent az itáliai termelés. Az Espárrago de Granada a megtermelt árut elsősorban exportra szánja, főleg Németországba, Svájcba, Hollandiába és Dániába, ahol a szakember szerint a spanyol spárgát frissessége és minősége, valamint alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása miatt értékelik sokra, és valamivel magasabb árakat ér el, mint a mexikói tételek. Arra számítanak, hogy a mexikói termés március 30-a és április 5-e között el fog tűnni az európai piacokról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?