Most már biztos: rengeteg élelmiszer fog drágulni Lengyelországban

Most már biztos: rengeteg élelmiszer fog drágulni Lengyelországban

agrarszektor.hu
A lengyel pénzügyminisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani az élelmiszerekre vonatkozó 0 %-os áfakulcsot. A döntést a csökkenő inflációról és az élelmiszerárak növekedési ütemének lassulásáról szóló legfrissebb adatok alapján hozták meg. Így tehát Lengyelországban 2024. április 1-jétől az élelmiszerek áfakulcsa ismét 5% lesz a 2022. február 1-je óta érvényben levő nullás kulcsot követően, amelyet a magas infláció miatt vezettek be. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az inflációs ráta 2022 januárjában 9,2% volt, de a lengyel Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 januárjában az infláció éves szinten már csak 3,9% körül alakult. Az intézkedés nyomán Lengyelországban április 1-től az alábbi élelmiszerek drágulnak majd: gabonafélék, édesipari termékek, zöldségek, valamint egyes gyökerek és gumók, feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, diófélék, ehető hús és belsőségek, ehető halak és rákfélék, puhatestűek és más gerinctelen víziállatok - a homárok és polipok kivételével, feldolgozott hús, halak, rákfélék, puhatestűek stb., tojás, természetes méz, csecsemőtej, csecsemők továbbtáplálására szolgáló tápszerek, gyermektej, állati és növényi eredetű zsírok és olajok, maláta, keményítő, inulin, búzaglutén, olajos magvak, gabonafélékből, lisztből, keményítőből vagy tejből készült termékek, levesek és húslevesek és ezek készítményei, jégkrém, növényi vagy állati eredetű termékekből álló zsírok, víz: ásványvíz, szénsavas, ízesített víz, alkoholmentes italok (kivéve gyümölcs-, dió- és zöldséglevek), speciális gyógyászati célokra szánt diétás élelmiszerek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerekre kivetett nulla áfa súlyos terhet jelent az állami költségvetésnek. A lengyel pénzügyminisztérium 2023 decemberében úgy becsülte, hogy a kulcs újabb meghosszabbítása után az áruk és szolgáltatások adójából származó költségvetési bevételek mintegy 2,93 milliárd zlotyval (kb. 270 milliárd Ft) csökkenhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?