Durva, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Durva, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Rohamtempóban csökken a paradicsom ára májusban Lengyelországban. Az előző évhez képest a kínálat sokkal gyorsabb tempóban nő, és még az import is jelentős a nagybani piacokon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2023-as évben egészen júniusig kifejezetten hideg időjárás uralkodott Lengyelországban, ami viszonylag hosszú ideig mérsékelte a belföldi üvegházi paradicsom szezonális árcsökkenésének ütemét. De még egy olyan szokatlan lefutású szezonban is, mint a tavalyi, május közepe táján a nagykereskedelmi árak meredeken zuhanni kezdtek - írta meg a FruitVeB. Idén áprilisban is hideg volt (különösen a hónap vége felé), de a paradicsom esetében a szezonális áresés most sem állt meg. Volt egy átmeneti, felfelé irányuló korrekció április végén, de a csökkenő ártrend hamar visszatért.

A paradicsom ára az időjárási viszonyokkal erős korrelációt mutató árak közé tartozik, és jelentős amplitúdóval változhat. Van példa olyan évre (2022), amikor áprilisban még dinamikus árcsökkenés következett be (a mostanihoz hasonlóan), majd májusban az időjárás romlása miatt a paradicsom kínálatának bővülése megtorpant, és az árak újból jelentősen emelkedni kezdtek. Ezért nem biztos, hogy az idei meglehetősen szeszélyes időjárás nem fogja újból megállítani a paradicsomárak csökkenését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?