Fillérekért veszik a cseresznyét az élelmes magyarok: így jutnak hozzá

Fillérekért veszik a cseresznyét az élelmes magyarok: így jutnak hozzá

agrarszektor.hu
Beindult a cseresznye szezonja Magyarországon, de nem kell mindenáron a piacon, illetve a boltokban megvenni a gyümölcsöt. Elég nagy a szórás abban, hogy az országban hol és mennyiért kínálják most a cseresznyét. Április végén 2000 forint körüli áron lehetett beszerezni a tavaszi szezon kedvelt gyümölcsét, ha ragaszkodott a magyar áruhoz a vásárló. Néhány hét alatt csökkent az ára, jelenleg van, ahol már 1200 és 1800 forint között mozog.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szokásosnál melegebb időjárásnak köszönhetően már Kecskeméten is beindult a cseresznye szezonja - közölte a HelloVidékkel Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért ZRT tulajdonosa, vezérigazgatója. 25 hektár felületen, mintegy 20 ezer fával, és 21 cseresznye fajtával dolgoznak. Május közepétől július közepéig folyamatosan lehet nálunk cseresznyét szedni, de a több mint kétszáz hektáros területükön, Szedd magadban foglalkoznak egyéb ültetvényekkel: a spárgától a különleges paradicsomfajtákon keresztül, kajszival, szilvával és birssel. Környékükön tavasszal óriási fagykár volt, mínusz 7,4 fokot is mértek, de a cseresznye javát idén sikerült megmenteniük:

Kajsziból közepes termésünk lesz, vannak olyan fajták, amelyek a fagy miatt súlyosabban károsodtak, főleg a nagyon koraiak. A cseresznyénél hasonlóak a kilátásaink. Viszonylag jó helyzetben vagyunk, mert a környéken komoly terméskiesés van, nálunk viszont lesz gyümölcs. Minden ültetvényünk öntözött, nekünk jobb, ha nincs nagyon sok csapadék, mert egyrészt, ha hirtelen nagy mennyiségű vizet kap, akkor megreped, másrészt a párás, dunsztos időszak kedvez a peronoszpórának és a moníliának. Felénk aszály volt, de az elmúlt két héten rengeteg eső esett. Most feltöltődik a talaj, és úgy látom, hogy a gyümölcs minőségére ez jó hatással van. Telik a gyümölcs, nő a mérete, egyelőre nem rosszak a kilátások.

- tette hozzá Bűdi Zsolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megszokottnál két-három héttel előbbre jár a cseresznye Szenna határában is A Tomka család birtokán, Szennán is szedik már a gyümölcsöt. A nagy szemű, lédús, eredetileg júniusi cseresznyét Budapesten értékesítik majd, de helyben is adnak el belőle.

Az elmúlt nyolc évben legkorábban május 25-én kezdtük el szedni ezeket a gyümölcsöket Szerencsére ezek a cseresznyék még nem kukacosak, mert ilyenkor még nem rajzik a cseresznyelégy, ami egyébként is csak a sárga cseresznyébe megy bele. A rajzás körülbelül június elején várható, ezért elképzelhető, hogy idén nem is lesz kukacos gyümölcsünk, mert addigra majdnem az összes leérik. A germersdorfi és a Katalin fajtába szokott azért lenni kukac. Ez azért fordulhat elő, mert mi biogazdálkodást folytatunk, ezért semmi vegyszerrel nem védekezünk. Azt szoktuk mondani, vagy kukacos, vagy vegyszeres a cseresznye, ezért döntse el mindenki milyet szeretne enni

- tette hozzá Tomka Anna.

A szennai családi gazdaságban egy hektáron hét fajta cseresznyével foglalkoznak. A gyümölcsök összesen 300 fán teremnek. A termelő idén közepes szezonra számít, egy fáról várhatóan nagyjából 50 kilogramm gyümölcsöt tudnak leszüretelni.

A virágzásból is azt láttuk, hogy ígéretes évünk lesz, az idő is nagyon jó volt, de két héttel ezelőtt volt egy fagy. Ha az érésben nem lennénk három héttel korábban, akkor a fagy virágot talált volna és mindenünk oda lenne. Hála Istennek, hogy „csak” nagyobb cseresznyéknek ártott a mínusz, annak viszont jelentősebben

- emelte ki a gazdálkodó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavalyiak az árak

Elég nagy a szórás abban, hogy az országban hol és mennyiért kínálják most a cseresznyét. Április végén 2000 forint körüli áron lehetett beszerezni a tavaszi szezon kedvelt gyümölcsét, ha ragaszkodott a magyar áruhoz a vásárló. Néhány hét alatt csökkent az ára, jelenleg van, ahol már 1200 és 1800 forint között mozog. A nagybani piacon 2024. május 21-én:

  • Cseresznye hazai I. oszt. (extra) kg: 2400 - 2500 Ft,
  • Cseresznye - Biggareau hazai I. oszt. kg 1500 - 1900 Ft,
  • Cseresznye - Rita hazai I. oszt. kg 1600 - 2000 Ft.

Facebook-hirdetésekben, házaktól már 800 - 1000 forintos áron is kínálják kilóját, de a Szedd Magadban jellemzően 1300-1500 forintért találunk gyümölcsöt. Solymáron a György-hegyen „Bigarreau burlat” fajtát termelnek. A nagyobb része itt is teljesen beérett és szedhető. Ára jelenleg 1500 Ft/kg, de adnak mennyiségi kedvezményt is:

  • 5 kg felett 1350 Ft/kg,
  • 10 kg felett 1200 Ft/kg.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 17. 13:27