Gondok vannak a lengyeleknél: mi történik ott a cseresznyével?

Gondok vannak a lengyeleknél: mi történik ott a cseresznyével?

agrarszektor.hu
Gyengébb termésre számítanak idén a tavaszi fagyok miatt a lengyel cseresznyetermelők. Emellett a nagy volumenű - esetenként fekete - import is óriási gondokat okoz a helyi gazdáknak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Lengyelországban a cseresznye nagybani ára már a szezon kezdete óta óriási nyomás alatt áll az import tételeknek köszönhetően, hozzátéve, hogy június elején még mindig az idény korai szakaszában járunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegesen alacsonyabb az ár még a tavalyinál is, és az ötéves átlagtól is elmarad - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, most az a nagy kérdés, hogy a lengyel termelőknek a szezon hátralévő részében is ilyen árakra kell-e számítaniuk?

Rontja a belföldi termelők helyzetét, hogy a nagy mennyiségben érkező olcsó import egy jelentős része finoman szólva sem teljesen legális viszonyok között kerül értékesítésre. Ilyen a szerb cseresznye, amelyet Dél-Lengyelországban román importőrök árulnak az utak mellett, csomagtartóból, 5-6 PLN/kg (450-545 Ft/kg) közötti áron. Az ilyen áru később gyakran lengyel tételekként jelenik meg a kiskereskedelemben, ami drasztikusan csökkenti a belföldi termésű gyümölcs árát.

Június első hetének végén a valóban lengyel, kisebb méretű gyümölcsök nagybani ára 7-8 PLN/kg (635-724 Ft/kg) között alakult, de inkább az ártartomány felső határához közelített. A kisebb átmérőjű, lengyel Burlat 8-10 PLN/kg (725-905 Ft/kg) között alakult, ugyanakkor a kiváló minőségű, nagy szemű Burlatért a fogyasztók 16 PLN/kg (1450 Ft/kg) körüli árat sem sajnáltak kifizetni.

Az árak további alakulásába a mostani csapadékos időjárás a belföldi gyümölcs kínálatának további szűkülése révén szólhat bele, bár hozzá kell tenni, hogy az április fagyok miatt eleve nem lehetett bőséges hazai terméssel számolni. A másik tényező a tisztességtelen, illegális import beáramlásának mérséklése lehet - ezen a lengyel hatóságok nagy erőkkel dolgoznak, de az előző évek gyakorlata azt mondatja, hogy valamennyire lassítani ugyan lehet ezt a folyamatot, de megállítani nem.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?