Gondok vannak a lengyeleknél: mi történik ott a cseresznyével?

Gondok vannak a lengyeleknél: mi történik ott a cseresznyével?

agrarszektor.hu
Gyengébb termésre számítanak idén a tavaszi fagyok miatt a lengyel cseresznyetermelők. Emellett a nagy volumenű - esetenként fekete - import is óriási gondokat okoz a helyi gazdáknak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban a cseresznye nagybani ára már a szezon kezdete óta óriási nyomás alatt áll az import tételeknek köszönhetően, hozzátéve, hogy június elején még mindig az idény korai szakaszában járunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegesen alacsonyabb az ár még a tavalyinál is, és az ötéves átlagtól is elmarad - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, most az a nagy kérdés, hogy a lengyel termelőknek a szezon hátralévő részében is ilyen árakra kell-e számítaniuk?

Rontja a belföldi termelők helyzetét, hogy a nagy mennyiségben érkező olcsó import egy jelentős része finoman szólva sem teljesen legális viszonyok között kerül értékesítésre. Ilyen a szerb cseresznye, amelyet Dél-Lengyelországban román importőrök árulnak az utak mellett, csomagtartóból, 5-6 PLN/kg (450-545 Ft/kg) közötti áron. Az ilyen áru később gyakran lengyel tételekként jelenik meg a kiskereskedelemben, ami drasztikusan csökkenti a belföldi termésű gyümölcs árát.

Június első hetének végén a valóban lengyel, kisebb méretű gyümölcsök nagybani ára 7-8 PLN/kg (635-724 Ft/kg) között alakult, de inkább az ártartomány felső határához közelített. A kisebb átmérőjű, lengyel Burlat 8-10 PLN/kg (725-905 Ft/kg) között alakult, ugyanakkor a kiváló minőségű, nagy szemű Burlatért a fogyasztók 16 PLN/kg (1450 Ft/kg) körüli árat sem sajnáltak kifizetni.

Az árak további alakulásába a mostani csapadékos időjárás a belföldi gyümölcs kínálatának további szűkülése révén szólhat bele, bár hozzá kell tenni, hogy az április fagyok miatt eleve nem lehetett bőséges hazai terméssel számolni. A másik tényező a tisztességtelen, illegális import beáramlásának mérséklése lehet - ezen a lengyel hatóságok nagy erőkkel dolgoznak, de az előző évek gyakorlata azt mondatja, hogy valamennyire lassítani ugyan lehet ezt a folyamatot, de megállítani nem.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?