A Bretagne régió északi partvidékén működő Prince de Bretagne szövetkezet adott tájékoztatást az idei szezonról és a francia brokkolifogyasztás helyzetéről - olvasható a FruitVeB oldalán. Emilie Bardin, a cég termékmenedzsere szerint a tartományban (Bretagne) az első hagyományos és bio (ökológiai) termesztésű brokkoli betakarítása 3 május közepén kezdődött, ami az előző évekhez képest kissé korainak számított. Ekkor azonban még csak kisebb mennyiségek kerültek a boltok polcaira. Június közepétől kezdődött meg a jelentős tételek árusítása, ami nem is véletlen, mivel a legtöbb évben a spanyol kínálat októbertől május-júniusig van jelen a polcokon, míg a breton áru júniustól novemberig uralja a francia piacot, a kétféle eredetű termék így jól kiegészíti egymást - nyilatkozta a szakember. Emilie Bardin beszélt arról is, hogy az időjárástól függően a kétféle kínálat különböző mértékben átfedheti egymást, ami idén is így alakult, mivel a melegebb időjárás miatt a breton termelés kissé előresietett.
A megtermelt mennyiségeket tekintve elmondható, hogy 2024-ben 12%-os növekedést értünk el az előző évekhez képest, ami nem meglepő, mert az elmúlt időszakban termelésünk átlagosan 10%-kal nőtt évente. Idén viszont már egy platószerű, stabil fázisba lépünk, mivel most már elegendő mennyiséggel rendelkezünk a francia piaci kereslet kielégítésére. Mivel idén a minőség is jó, elégedettek lehetünk a szezon eddigi alakulásával
- fejtette ki Emilie Bardin.
A brokkoli fogyasztása Franciaországban a tavalyi évben 16,1%-kal nőtt a volument tekintve, de értékben is (+3,1%) növekedés tapasztalható a Kantar Worldpanel CAM adatai szerint. Ez a növekedés elsősorban az előre csomagolt élelmiszereknek köszönhető, amelyek a vásárlások 55%-át teszik ki, ami 22%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Bár a nagykereskedelmi forgalom 9%-kal nőtt, a brokkoli továbbra is szenved attól, hogy “téli zöldségként” gondolnak rá, ezért Franciaországban főként akkor fogyasztják, amikor még a spanyol áru dominálja a piacokat.
A Prince de Bretagne termékmenedzsere szerint, ha valaki megnézi a legfrissebb Kantar adatokat, a brokkoli fogyasztása az év minden szakában növekszik, ami pozitívum. Mint mondta,
a fogyasztás csúcsa Franciaországban sajnos még mindig január és április között van, ami a spanyol ellátási időszakkal esik egybe. Januárban a havi fogyasztás általában a duplája a szokásosnak, így a célunk az, hogy a júniustól októberig tartó időszakban növeljük a termék népszerűségét.