2019. június 26. szerda János, Pál

Hírek - Növény

A körte lehet az év egyik nyertese: 15 százalékkal több termés lesz idén

Az előzetes adatok alapján az idén a megszokottnál 15 százalékkal több, 38 ezer tonna lehet a körtetermés Magyarországon. Több más gyümölcshöz hasonlóan a Vilmos körte is hamarabb érik idén, így már augusztus elején megkezdték az általában augusztus közepén-végén érő fajta szedését. Az előző évekhez képest azonban jelentősen csökkent a körteültetvények száma, és az öntözés, a szakképzett munkaerő, valamint a megfelelő növényvédő szerek hiánya miatt egyáltalán nem tartozik a gazdaságosan termeszthető gyümölcsök közé Magyarországon.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A körtefajták érési ideje júliustól október végéig tart, a július, augusztus hónapban érő fajtákat nevezzük nyári körtéknek. Ezekre a fajtákra jellemző, hogy hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, frissfogyasztásra viszont keresettek a piacon. Jelentős képviselőik a Clapp kedveltje, a Guyot Gyula és a Vilmos körte. Az enyhe télnek és tavasznak, valamint a szokatlan melegnek köszönhetően idén hamarabb érik a Vilmos körte, így a szedése már augusztus elején elkezdődött, pedig általában augusztus közepén-végén érik a fajta, így csak akkor szokták betakarítani - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Körtéből az éves termésmennyiség kiugró évben elérheti akár a 40 ezer tonnát, sok éves átlagban azonban inkább 33 ezer tonna körüli volt az utóbbi évtizedben. Az előzetes becslések alapján idén akár 38 ezer tonna körtetermés is lehet Magyarországon, ami 15 százalékkal több az előző évek termésmennyiségeihez képest. Az országban az Alpokalja, a Bodrogköz és Szatmár a három nagy körtetermő táj, ezeken a főként ártéri területeken ugyanis több az eső, illetve kevésbé jellemző a légköri aszály. Hazánkban a termesztés az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat, amely számos megváltozott körülménynek a hatása. Az Európai Unióban egyébként Olaszország, Belgium, Spanyolország és Hollandia a legjelentősebb körtetermelő, ezen országok önmagukban a magyar termésmennyiség tíz-hússzorosát produkálják. A területalapú támogatások igénylése alapján 2017-ben 2342 hektár, 2018-ban pedig 2269 hektár körteültetvény volt Magyarországon, ez csaknem 100 hektáros csökkenés az előző évhez képest.

A körte nem tartozik a gazdaságosan termeszthető növények közé Magyarországon. Egyrészt kevés a megfelelő éghajlati adottságú terület, szegényes az alanyfajta-kínálat, jelentős hiány van az öntözésből és a szakképzett munkaerőből egyaránt, valamint magas az elöregedett ültetvények aránya. Ugyanakkor az sem kedvez a gyümölcsnek, hogy folyamatosan csökken a hatékony növényvédő szerek kínálata.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu