A rossz idő sem állítja meg tartósan a kórokozókat és a kártevőket

A rossz idő sem állítja meg tartósan a kórokozókat és a kártevőket

agrarszektor.hu
Mostanáig tartott a tavaszias, jó idő, aminek a hétvégén egy sarki eredetű hidegfront vetett átmenetileg véget. Az éjszakai fagyok telibe találták a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzását, a fagypont alatti hőmérséklet nem kímélte a virágokat, a nappali hűvös időben pedig nem jártak a méhek. Az őszi kalászosokat és a repcét nem zavarta a változékony időjárás, azokra inkább a különféle fertőzések jelentenek veszélyt, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A változékony időjárás ellenére az őszi kalászosok és a repce fejlődése folytatódott, az árpa és a hibridbúzák szárcsomója már kitapintható, a repce pedig a tőlevélrózsából megkezdte a szárak fejlesztését, az erősebb kondíciójú részeken pedig rejtett zöldbimbós állapotba került, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Az őszi árpán és a búzán a gabonalisztharmat eddigi lappangó terjedése a melegebb idő hatására felgyorsult, a növekvő terjedés helyenként már 10-20%-os fertőzöttséget eredményezett. A tünetek már nemcsak az alsó leveleken, hanem feljebb is megtalálhatók. A jelenlegi lehűlés visszafogja a fertőzés terjedését, de a következő felmelegedéssel együtt a fertőzés ismét folytatódni fog.

A szeptóriás és helmintospóriumos fertőzés még most is inkább észlelési szinten van jelen az állományokban, a sárgarozsda viszont erősebben fertőz, a számára kedvező hidegebb időjárásnak és a lehullott néhány milliméter csapadéknak köszönhetően. A jelenlegi helyzetben elhagyhatatlan a rendszeres növényvizsgálat és a sárguló növényfoltok felderítése a nagyobb kiterjedésű fertőzés elkerülése érdekében. Amennyiben a kórokozók terjedése nem áll meg az alsó levélrégiókban, nem szabad halogatni a fungicides beavatkozást.

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet. A bogarak betelepedését a jelenlegi hűvösebb idő csak átmenetileg akasztja meg, a jó idő visszatértével tovább fog folytatódni, sőt az első tojások lerakása is megkezdődik majd. A védekezések hatására a repce-szárormányosok egyedsűrűsége a minimális szintre csökkent, most a 3 napi fogás csapdánként nem haladja meg az 1-3 példányt.

A kiemelkedő virágszárakon gyülekeznek a repcefénybogarak, virágzatonként akár 10-15 bogár is megfigyelhető. A hűvösebb idő visszafogja a repce fejlődését, ezért a bogarak táplálkozása is korlátozott, tehát kirágják a bimbókat, hogy hozzájussanak a virágporhoz. Mindez a virág károsodásával jár együtt, és minél jobban elhúzódik a virágzás kezdete, annál nagyobb kárral kell számolni. A repcefénybogarak mellett már a bundásbogarak is megjelentek, melyek szintén virágporral táplálkoznak, tehát ha növekszik egyedszámuk, fokozódik a veszély is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02