2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Növény

A termelők háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára

Jól jött a búzának az utóbbi pár nap csapadékosabb időjárása, mert elmúlt a kényszerérés veszélye, és a betakarítást nem kell előrébb hozni. A tavalyi rekordhoz képest azonban termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a gazdáknak, akiknek túlnyomó része idén veszteséggel fogja termelni a kenyérgabonát.
 
 
Péter-Pál napja után, július 5. körül megkezdődhet a búza aratása, ha nem fordul túl forróra az időjárás

- adott helyzetjelentést az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Elmúlt tehát a kényszerérés veszélye, amely még pár napja is riogatta a gazdákat, a levegő ugyanis lehűlt, sok helyen megfelelő mennyiségű csapadék hullott az országban, így a növények érése is normalizálódott.

A kedvezőtlenebb időjárás miatt már biztosan nem ismétlődik meg a tavalyi rekordtermés. Búzából legalább 10 százalékkal kisebb mennyiségre számíthatunk idén, ami azt jelenti, hogy mintegy 500 ezer tonnával jut kevesebb majd exportra a kenyérgabonából.

A minőséggel viszont nem lesz különösebb gond, hiszen a takarmánybúza csak csapadékosabb időjárás esetén dominál, szárazabb években viszont – ilyen a 2017-es esztendő is – az étkezési minőség aránya a magasabb. Ezt ugyanakkor ma már jelentősen befolyásolja a fajtaválasztás is. A gazdák jó része a takarmányminőség irányába ment el, mert a két minőség között nincs túl nagy árdifferencia.

Kilónként legalább 5–8 forinttal kellene drágábbnak lennie az étkezési búzának ahhoz, hogy a termelők inkább amellett tegyék le a voksot.

A takarmánybúza túlsúlya nem okoz különösebb gondot, hiszen a magasabb minőséget a piac sem keresi olyan mértékben, mint amilyenre mi is számítottunk - mondta Vancsura József. Ennek elsősorban az az oka, hogy - időjárástól függően - az egyik évben 70–80 százalékot tesz ki az étkezési minőség az exportra szánt termékben, a másik évben viszont csupán 10–20 százalékot. Az ilyen ingadozásokat a piac nem tudja tolerálni - emelte ki a GOSZ elnöke.

Mivel öntözésre nincs túl sok lehetőség, a technológia megváltoztatásával lehetne némileg stabilizálni a termésmennyiségeket. Az energia- és víztakarékos talajművelés, illetve a tápanyagszint növelése a jelenlegi problémák egy részét meg tudná oldani. Ma még ugyanis ott tartunk, hogy a növények több tápanyagot vesznek ki a földből, mint amennyit évről évre visszapótolunk.

Egységesen magas minőséget kell előállítani nagy mennyiségben, a magyar termelők számára jelenleg ez a legfontosabb kihívás - véli Vancsura József. A versenyképesség alapja az is, hogy a kínált áru kitartson az új termésig, vagyis ne zavaró tényezők legyünk a piacon, hanem biztos pontok, és folyamatosan el tudjuk látni a megcélzott szegmenst.

A GOSZ adatai szerint a búzatermelők fele volt veszteséges a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagár mellett. Idén ez akár a 70–80 százalékot is elérheti a kedvezőtlen időjárás miatt, ahhoz ugyanis, hogy némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu