2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Növény

Aki akar, most még köthet növénybiztosítást

Már csak 4 napjuk van a gazdálkodóknak arra, hogy növénybiztosítást kössenek a 2017-es évre. A biztosítással még nem rendelkező termelők a területileg illetékes agrárkamarai falugazdászt is felkereshetik.
 
 

Végéhez közeledik a növénybiztosítási szezon, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület közleménye szerint a piaci biztosításoknak számos előnye lehet, hiszen egy jégkár esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók, és nem kell várni a következő év márciusáig, mint az állami kárenyhítési rendszerben. Amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, a neki járó kárenyhítő juttatás maximális összegét, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

A 2017-es évben rekordszámú, 5000 feletti kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

A közlemény szerint a NAK is nyújt biztosítási szolgáltatásokat. A biztosítással még nem rendelkező termelők a területileg illetékes falugazdászt is felkereshetik.

A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg legkésőbb június 9-ig, de már csak a munkanaponként 1 százalékos szankció mellett. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 9-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu