Áramlik ki a napraforgómag Ukrajnából: beindult az aranyat érő termés szállítása

Áramlik ki a napraforgómag Ukrajnából: beindult az aranyat érő termés szállítása

agrarszektor.hu
Megindult a napraforgómag szárazföldi szállítása Ukrajnából, így jelentősen csökkent a világiaci ára április, májusban. Az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, átlagosan tonnánként 320,4 ezer forintra emelkedett június első hetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napraforgómag világpiaci ára - az argentínai termény kivételével - csökkent április 19. és május 16.
között, mivel Ukrajnából megindult a termények szárazföldi szállítása, így áprilisban és májusban a keleteurópai tagországokon keresztül megélénkült a napraforgómag kereskedelme - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A franciaországi SaintNazaire-ban és Bordeaux-ban egyaránt 834 dollár/tonnáért (-30 dollár) kötöttek szerződéseket az azonnali és a júniusi, 875 dollár/tonnáért (-11 dollár) a szeptemberi és a decemberi szállítású olajmagra a jelzett időszakban. Bulgáriában 16 dollárral 935 dollár/tonnára (FOB) csökkent a napraforgómag azonnali exportára. Hollandiában az olajmag azonnali kikötői ára (CIF) 18 az EU élénk exportkereslete miatt - 43 dollárral 968 dollár/tonnára (FOB Buenos Aires) emelkedett az azonnali szállítású termény ára. 

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 359,8 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 303,6 ezer forint/tonnáért (+93 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők június első hetében. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, átlagosan 320,4 ezer forint/tonnára emelkedett. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag októberi kurzusa 270 ezer forint volt június 3. és 10. között.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?