2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Aszály: Németország csúcsot döntött szálastakarmány-importból

Az elmúlt években megugrott Németország szálastakarmány-igénye, ami a sorozatos aszálynak tudható be. Tavaly különösen extrém volt a helyzet - írja az ami-informiert.de. Ahogy arról az agrárszektor.hu is beszámolt, a szénát és szalmát tavaly csaknem búzaárban vásárolták. Idén sem sokkal jobb a helyzet.
 
 

A németek a takarmányhiány miatt már tavaly arról rendelkeztek, hogy az ökológiai célterületeken a legeltetést és kaszálást engedélyezik. A szalma- és szénabála ára így is az egekbe szökött, amiről itt számoltunk be:

A német gyakorlatra mostanra az EU Bizottság is reagált, az aszályra való tekintettel könnyítettek a zöldítési előírásokon:

A német statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 50 százalékkal megugrott a Franciaországból behozott szálastakarmányok mennyisége, Magyarországról pedig - rendkívül alacsony bázisról - megduplázták a behozatalt. A lengyelek is szenvedtek tavaly az aszálytól, mégis 34 százalékkal növelték exportjukat Németországba, ami az extrém magas áraknak köszönhető. Tavaly a németek összesen 322.500 tonna szálastakarmányt vásároltak a külpiacokról, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, és 55 százalékkal volt több az ötéves átlagnál. Ezzel új behozatali rekord is született szálastakarmányból. Franciaországon kívül a hollandok, a dánok és a lengyelek jeleskedtek a németek ellátásában. Mi földrajzilag sajnos túl messze vagyunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben