2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Növény

Aszálysújtotta Európa: Spanyolország jól járt, Németország a fő vesztes

Rendkívüli volt az idei tavaszi időjárás, ami Európa felét - különösen az északi területeket - negatívan érintette, számol be az USDA a világ mezőgazdasági termeléséről szóló, júliusi jelentésében. Az európai kontinensen átlagosan 5,6 t/ha-os hozam mellett 145 millió tonna búza kerülhet a raktárakba. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag. A területi anomáliák azonban ennél sokkal nagyobbak voltak.
 
 

A nálunk április-májusban tapasztalt aszályos időjárás Európa északibb országaiban júniusban is folytatódott. A búzaszemek megszorultak vagy nem telítődtek ki. A legnagyobb veszteségeket Németország szenvedte el, de Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Bulgáriában, Csehországban, Ausztriában (illetve a balti államokban) is jelentős a hozamkiesés. Franciaországban végül a júniusban érkező esők tették tönkre a termést: megdöntötték az állományokat, és fuzáriumos fertőzés terjedt az egyébként is kilúgozott, azaz beltartalmában felhígult kalászokon. Csak két tagállam akad, amelyik többlettermést realizálhat idén: az egyik Szlovákia, a másik Spanyolország. Utóbbi ritkán lát ennyi éltető esőt késő tavasszal, mint az idén, amit a búza hálásan fogadott. Sajnos egyik ország sem tartozik a legnagyobb gabonatermelők közé.

Az alábbi ábrán azt érzékelteti az USDA, hogy milyen mértékű veszteségeket, illetve többletet könyvelhetnek el az egyes államok idén búzából.

 

Forrás: USDA

Tőlünk keletre is óriási búzatermelők vannak, de az idei év náluk sem sikerült jól. UKrajnában szintén a szárazság miatt várnak másfél millió tonnával kevesebb búzatermést, mint tavaly (25,5 millió tonna), Oroszországban pedig a tavalyi rekord után most 18 millió tonnával kevesebb kenyérgabona kerülhet a raktárakba (67 millió tonna).


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu