Bajban vannak a magyar kukoricatermesztők: az időjárás csúnyán keresztbe tehet nekik

Bajban vannak a magyar kukoricatermesztők: az időjárás csúnyán keresztbe tehet nekik

agrarszektor.hu
Az elmúlt két hét során kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. A folytatásban újabb csapadékhullámok várhatók, így a kukorica aratását az esős idő és a sáros talaj is hátráltatja majd. Október közepe táján már meg szoktak jelenni az első fagyok, idén erre még nem kell számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten csütörtökön még a kelet felől ránk forduló légörvény okozott kiadós esőt északkeleten, majd az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű ciklon vette át időjárásunk alakítását - írja a met.hu. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől meleg, szombat estétől már nedves levegő érkezett fölénk. Az első hullámból főleg a Dunántúlon volt kiadós csapadék, majd a hétfői és keddi száraz idő után szerdán újabb kiterjedt eső érkezett, melyből főleg a délnyugati, a középső és délkeleti tájak részesültek. Összességében az elmúlt két hét során többnyire 30-110 mm eső esett az országban. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein. A talajok felszíne sokfelé sáros, az elmúlt két hét bőséges csapadéka országszerte teljesen átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget, sőt immár a mélyebb rétegekbe is jutott. A felső fél méter nyugaton és északon telített, az Alföldön azonban még van nedvességhiány. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is megkezdődött, de a jelenlegi csapadékos időben ezt most nem lehet folytatni. A gyümölcsök és a szőlő nagyobb része már túl van a szüreten. A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben. Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma. Tavaly és tavalyelőtt a vetés időszakában sok probléma volt a száraz talaj miatt, idén úgy néz ki, hogy ilyen gond nem lesz. Azonban helyenként áteshetünk a ló túloldalára és inkább a túl sáros talaj fogja megnehezíteni ezt a rendkívül fontos munkát.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, főleg keleten enyhe időjárás, újabb jelentős csapadékkal, reggelente foltokban köddel. Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű. Összességében jövő szerdáig akár újabb 20-30 mm, vagy még ezt meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Szombaton estétől gyakran lesz szeles az idő, az erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel a Dunántúlra már hűvös léghullámok érkeznek. A hőmérséklet csúcsértéke szombatig még országszerte 20 fok körül várható, majd vasárnaptól a Dunántúlon jelentős lehűlés kezdődik, de a jövő hét első napjaiban nagy hőmérsékleti különbség várható a keleti és nyugati országrész között. Az első fagyok megjelenése átlagosan október 10. (északon) és október legvége (délen) között szokott bekövetkezni. Eddig fagy még nem fordult elő az országban, és következő 6-8 nap során, tehát október közepéig nem is várható fagy az ország döntő részén.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?