2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Növény

Betett az őszi munkáknak a sok eső a földeken

Lassítja az esős időjárás a kukorica-betakarítási munkálatokat. A Tolna megyei tapasztalatok szerint a kukoricatermelési kedv is csökken, mert a profit kisebb, és a nagyobb hasznot hozó olajos növények vonzóbbak.
 
 

Vontatottan zajlik a kukorica betakarítása az elmúlt hetekben lehullott mintegy 100 milliméternyi csapadék miatt Tolna megyében – írja az MTI. A 90 ezer hektáros vetésterületen az elmúlt héten mindössze tíz százalékkal nőtt a betakarított rész.

Az agrárkamara szerint csökkenhet az eddig jellemző, több mint héttonnás hektáronkénti termésátlag, ha nem tudják időben betakarítani a termést, a vadkár ugyanis jelentősen csökkentheti az eredményeket.

MTI-fotó: Varga György

A csapadékos időjárás miatt lassan halad az őszi kalászosok vetése is: az őszi árpa elvetett területe tíz, az őszi búzáé mindössze 5 százalékkal nőtt. A 45 ezer hektáron tervezett búzának eddig 20 százalékát vetették el.

A takarmánykukoricánál az idei évet a tavalyi 8 tonnásnál kisebb termésátlag, alacsony ár és bizonytalan betakarítási körülmények jellemzik. A termelők Tolnában tonnánként 42-45 ezer forintért tudják értékesíteni a terményt. Ráadásul az esőzések miatt a betakarítás a felázott talajon sokkal költségesebb lesz, mint korábban.

A mai árak és termésátlagok mellett a takarmánykukorica több mint 300 ezer forint árbevételt eredményez hektáronként. Ugyanakkor a kukoricatermesztési kedv csökken Tolnában, mivel egyre kockázatosabb a takarmánynövény termesztése, és egyre kisebb a nyereségtartalma, így az olajos növények nagyobb hasznot hoznak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu