Bombabiztos tippek nem csak kezdőknek: így turbózd fel fillérekből a növényeidet

Bombabiztos tippek nem csak kezdőknek: így turbózd fel fillérekből a növényeidet

agrarszektor.hu
Talajaink állapota a nagyipari termesztés és a klímaváltozás hatására egyre romlik. Márpedig egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem. Az intenzív, kémiai input anyagokra alapozott művelés alatt álló területeken a talajban élő hasznos szervezetek csökkenésével megnő a veszélye a talajból eredő károsítók felszaporodásának. A leromlott talajokon a víz és szél okozta erózió már a csekély lejtésű területek termőrétegét is veszélyezteti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egészséges, jó szerkezetű talajok jobban ellenállnak a víz és a szél romboló hatásának, valamint az ép talaj táplálékhálózata nem engedi egyik talajlakó élőlényt sem túlszaporodni. Az úgynevezett talajegészség már csak ezért is rendkívül fontos a mezőgazdaság, és közvetve mindannyiunk jövője szempontjából. A december 5-ei Talaj világnapja alkalmából Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa, aki a talajvédelmi kutatásokat vezeti, összefoglalta, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében - írja az ÖMKi.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Ha gazdálkodók vagyunk:

Ismerjük meg a talajunkat, és ennek megfelelően válasszuk ki a legmegfelelőbb termesztés-technológiákat! Minden talaj más, és az adottságaihoz igazodó művelést, tápanyaggazdálkodást és termesztett növényeket igényel. Jó befektetés a talajunkkal kapcsolatos információk gyűjtése és alkalmazása. Ha legalább egy talaj tápanyagvizsgálat rendelkezésünkre áll, már az is sokat elmond a talajunkról, használjuk, értelmezéséhez kérjünk bátran szakértői segítséget!

Forrás: ÖMKi

Vessünk takarónövényt, vagy hagyjunk szármaradványt a felszínen! 

Ne hagyjuk fedetlenül a termőföldet! A talajtakarás védelmet nyújt a termőréteg számára a naptól, az eső ütőerejétől, a széltől, a fokozott párolgástól. Nem engedi felforrósodni a talajt nyáron, ezzel óvja a talajban lakó élőlényeket. Megfelelő gépekkel akár a területen hagyott mulcsba is vethetünk. 

Használjunk komposztot! 

A komposzt rendszeres alkalmazása növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint a talajban élő mikrobák sokféleségét és mennyiségét. A komposzt emellett csökkentheti a talaj eredetű kártételek előfordulását, és általában véve egészségesebbé teszi a talajt. 

Csökkentsük a talajművelést és rendszeresen változtassuk a művelés mélységét! 

Ügyeljünk, hogy talajműveléskor ne legyen a talajunk se túl nedves, se túl száraz. A gyakori, ugyanabban a mélységben végzett talajművelés tömörödött réteg kialakulását eredményezi, hosszútávon a talaj leromlását segíti elő. Ezzel szemben a helyesen végzett, csökkentett talajművelés megőrzi a talaj szerkezetét és javítja a vízgazdálkodását. 

Forrás: ÖMKi

Mit tehetünk kiskerttulajdonsoként vagy vásárlóként? 

Örökérvényű igazság, hogy a pénzünk szavaz. Amikor élelmiszert vásárolunk, azzal nemcsak egy adott céget/termelőt, de az adott termesztési technológiát is támogatjuk. Ha piacra járunk, érdemes beszélgetni a gazdálkodókkal, megismerni a termelési módszereiket. Bolti bevásárlásnál pedig segítenek a választásban a különféle termékjelölések. 

Válasszunk olyan termékeket, amelyek fenntartható gazdálkodásból származnak!

Ha tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó terméket választunk, biztosak lehetünk abban, hogy olyan szempontok is érvényesülnek, amelyek hozzájárulnak a talaj védelméhez.

Ha van kertünk vásároljunk kevesebbet és termesszünk saját részre zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket!

Elég akár egy kisebb ágyás, amiben fűszernövényeket, paradicsomot, levélzöldségeket nevelhetünk. A kertészkedés során alkalmazzunk különféle talajvédelmi módszereket: ássunk kevesebbet, takarjuk a talajt, mulcsozzunk! Növénytársításokkal is tovább védhetjük a talajod egészségét. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Komposztáljunk!

Háztartási hulladékunk harmadát szerves hulladék teszi ki, aminek komposztálásával természetes úton tehetjük termékenyebbé talajunkat. Ha van kertünk, akkor alakítsuk ki saját komposztálónkat, ha pedig társasházban élünk, akkor gyűjtsük a szerves hulladékot és vigyük el a legközelebbi közösségi komposztálóba! 

Gondozzuk vegyszermentesen a kertet! 

Azzal, hogy csökkentjük vagy elhagyjuk a szintetikus növényvédőszerek használatát, nemcsak a saját egészségünknek, de a talaj egészségének is jót teszünk. Az ökológiai gazdálkodás alapvetése a talajok védelme.

Címlapkép forrása: ÖMKi

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31