Tuti tippek nem csak kezdőknek: így turbózhatod fel a kertet fillérekből

Tuti tippek nem csak kezdőknek: így turbózhatod fel a kertet fillérekből

agrarszektor.hu
Egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés, talajaink állapota azonban egyre csak romlik a klímaváltozás és a nagyipari termesztés miatt. Az intenzív, kémiai input anyagokra alapozott művelés alatt álló területeken a talajban élő hasznos szervezetek csökkenésével pedig megnő a veszélye a talajból eredő károsítók felszaporodásának. A leromlott talajokon a víz és szél okozta erózió már a csekély lejtésű területek termőrétegét is veszélyezteti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egészséges, jó szerkezetű talajok jobban ellenállnak a víz és a szél romboló hatásának, valamint az ép talaj táplálékhálózata nem engedi egyik talajlakó élőlényt sem túlszaporodni. Az úgynevezett talajegészség már csak ezért is rendkívül fontos a mezőgazdaság, és közvetve mindannyiunk jövője szempontjából - írja a HelloVidék. De mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében? Alábbi cikkünkből most kiderül. 

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Ismerjük meg a talajunkat, válasszuk ki a legmegfelelőbb termesztés-technológiákat!

Minden talaj más, és az adottságaihoz igazodó művelést, tápanyag-gazdálkodást és termesztett növényeket igényel. Jó befektetés a talajunkkal kapcsolatos információk gyűjtése és alkalmazása. Ha legalább egy talaj tápanyagvizsgálat rendelkezésünkre áll, már az is sokat elmond a talajunkról, használjuk, értelmezéséhez kérjünk bátran szakértői segítséget!

2. Használjunk komposztot!

A komposztról ódákat lehetne zengeni, rendszeres alkalmazása növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint a talajban élő mikrobák sokféleségét és mennyiségét. Emellett csökkentheti a talaj eredetű kártételek előfordulását, és általában véve egészségesebbé teszi a talajt.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Vessünk takarónövényt vagy hagyjunk szármaradványt a felszínen!

A talajtakarás védelmet nyújt a termőréteg számára a naptól, az eső ütőerejétől, a széltől, a fokozott párolgástól. Nem engedi felforrósodni a talajt nyáron, ezzel óvja a talajban lakó élőlényeket. Megfelelő gépekkel akár a területen hagyott mulcsba is vethetünk.

4. Csökkentsük a talajművelést és rendszeresen változtassuk a művelés mélységét!

Fontos, hogy talajműveléskor ne legyen a talajunk se túl nedves, se túl száraz. A gyakori, ugyanabban a mélységben végzett talajművelés tömörödött réteg kialakulását eredményezi, hosszútávon a talaj leromlását segíti elő. Ezzel szemben a helyesen végzett, csökkentett talajművelés megőrzi a talaj szerkezetét és javítja a vízgazdálkodását. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk kiskerttulajdonosként vagy vásárlóként?

  • Örök igazság, hogy a pénzünk szavaz. Amikor élelmiszert vásárolunk, azzal nemcsak egy adott céget/termelőt, de az adott termesztési technológiát is támogatjuk. Ezért fontos, hogy például a bolti bevásárlásnál figyeljük a különféle termékmegjelöléseket, piacozáskor pedig érdemes beszélgetni a termelőkkel. 
  • Próbáljunk meg olyan termékeket vásárolni, amelyek fenntartható gazdálkodásból származnak! Ha tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó terméket választunk, biztosak lehetünk abban, hogy olyan szempontok is érvényesülnek, amelyek hozzájárulnak a talaj védelméhez.
  • Ha van saját kertünk, akkor termesszük meg magunknak a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket. Így nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem sokkal finomabb és egészségesebb élelmiszerek kerülhetnek az asztalunkra. Ráadásul kertészkedés során alkalmazhatunk különféle talajvédelmi módszereket: ássunk kevesebbet, takarjuk a talajt, illetve mulcsozzunk!
  • Komposztáljunk! Háztartási hulladékunk harmadát szerves hulladék teszi ki, aminek komposztálásával természetes úton tehetjük termékenyebbé talajunkat. Ha van kertünk, akkor alakítsuk ki saját komposztálónkat, ha pedig társasházban élünk, akkor gyűjtsük a szerves hulladékot, és vigyük el a legközelebbi közösségi komposztálóba!
  • Gondozzuk vegyszermentesen a kertet! Azzal, hogy csökkentjük, vagy elhagyjuk a szintetikus növényvédő szerek használatát, nemcsak a saját egészségünknek, de a talaj egészségének is jót teszünk.
  • A mélymulcsos módszer nem más, mint a talaj felszínen történő komposztálás. A kirakott takaró maximális vastagsága az első évben nem lehet több 80 centiméternél, és nem lehet kevesebb ötven centiméternél. A takaró összetételét úgy kell megválasztanunk, hogy a nyers és rostos humuszképzők megfelelő keveréke biztosítsa az optimális nitrogén-szén arányt (1:35).
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?