Drasztikus változások jöhetnek a mezőgazdaságban az orosz-ukrán háború miatt

Drasztikus változások jöhetnek a mezőgazdaságban az orosz-ukrán háború miatt

agrarszektor.hu
Koronavírus-járvány, afrikai sertéspestis, baromfi-influenza, műtrágyahiány, a világszerte meglóduló infláció vagy a brit európai uniós tagság megszűnése után felerősödő sofőrhiány - csak néhány olyan sokkhatás, amely 2021-ben befolyásolta az agrárszektor működését. De mik az idei évre vonatkozó várakozások? Valóban fordulóponthoz érkezhet a Green Deal? Milyen kilátásai vannak a hazai és az európai mezőgazdaságnak? Ezekre mind választ kaphattunk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zajlik az élet a mezőgazdasági mind globális, mind hazai szinten is. Számos kérdés felmerülhet bennünk, a zöldség,-gyümölcstermesztől kezdve, a tejtermelésen át, egészen az állattenyésztésig. Az elmúlt években mondhatni, hogy sorra érték a csapások a gazdálkodókat, és a szakemberek egyértelműen hangoztatták azt, hogy 2022 bizony nem a beruházások, hanem a túlélés éve lesz. Szabó Levente, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az MKB Bank Nyrt. egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese mondta, globálisan kell gondolkozni, átfogóan kell látni a világ dolgait, de helyi szinten is megoldásokat kell találni és cselekedni. Céljuk, hogy hozzájárulhassanak a vidék és az élelmiszer-ágazat fenntartható fejlődéséhez.

Nem lélegezhetnek fel idén a gazdák

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kihangsúlyozta, hogy az öntözésfejlesztésnek kellene a legmeghatározóbb támogatásnak lennie, ebből azonban nagyon rosszul állunk: az unióban nagyjából 10%-át öntözik a művelhető területeknek, ez Spanyolországban eléri a 20%-ot (úgy, hogy kevesebb édesvizük van, mint például Magyarországnak), hazánkban azonban ez a szám mindössze 2%. 

Ha ebben nem tudunk előre lépni, nagyon nagy baj lehet, főleg a kertészetekben, de minden más ágazatban is kritikus lehet a helyzet emiatt.  

Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Takarék Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ez az év nem a beruházásokról fog szólni, hanem arról, hogy a megváltozott helyzethez igazodni tudjanak a szereplők. Héjja Csaba, a Takarékbank agrár elemzője egy igen elgondolkodtató mondatot mondott el előadása során:

A műtrágya esetében az elérés fontosabb, mint az, hogy mennyibe kerül   

- ezzel is alátámasztva a helyzet súlyosságát. 

A háborús helyzet egyik tanulsága

Azt már tudhatjuk, hogy a szomszédban dúló háború számos problémát okozott az élet minden területén, ami pedig a mezőgazdaságot illeti, egy fontos dologra rámutatott: a logisztikára. Nagyon fontos, hogy egyik pontból a másikba hogyan jutnak el a termények, az élelmiszerek és minden más is. A konfliktus azonban a szállítást is teljesen felborította, az árakat pedig feljebb nyomhatja. Magyarországon a közúti szállítás a leghangsúlyosabb, mintegy 60%, majd ezt követi a vasút és a víz, 20-20%-kal. A költségeket tovább tolhatja a benzin és az energia emelkedése. 

Mi várható a különböző ágazatokban?

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a kerekasztal-beszélgetés során szintén elmondta, hogy ez az év a túlélés éve lesz. Többszörösére emelkedett az energia, földgázára, a munkaerő, a növényvédők ára és műtrágya ára is. A beruházási költségek is megduplázódtak az utóbbi 2-3 évben. Mindezek mellett az időjárásnak is nagyban ki van szolgáltatva az ágazat, hiszen a tavaszi fagyok könnyen kárt okozhatnak a gyümölcsösökben. 

Akinek idén a túlélés mellett sikerül beruháznia és fejlesztenie, akkor nagyon nyerhet 1-2 év múlva  

- vélekedett Apáti Ferenc. 

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a tejágazatban annyira nem rossz már a helyzet. Mint fogalmazott, nehéz kiszolgálni az igényeket, de víz felett tudnak és tudtak maradni, de a jövő nagyon kérdéses még. Hozzátette, hogy szinte hihetetlen, hogy mennyit drágultak a tejtermékek is, a félkemény sajtok is 2400 forint felett kaphatóak. Csorbai Attila, Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója kifejtette, hogy tartani kell attól, hogy ha nem múlik el az ársapka, akkor kikopik a boltból a csirkemell. Lényegesen magasabbak a költségek, mint a rögzített árak. De nem ez az egyetlen, ami gondot okoz, hiszen a madárinfluenza és a csökkenő húsfogyasztás is problémát jelent. 

Egy dolgot kell látni: mi ebben a háborúban gazdaságilag benne vagyunk  

- mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A szakember hozzáfűzte azt is, hogy a háború ráébresztette az uniót is arra, hogy enyhíteni kellene a zöldítési követelményeken. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a kialakult helyzet tovább növelheti a kritikus élelmezési szinten lévő emberek számát az észak-afrikai térségekben. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, mint mondta, pillanatnyilag jók az árak az ágazatban, de ez "még nem okoz jó kedvet". A szakember is megemlítette a sertéságazat kritikus helyzetét, amit tovább tetézhet az, hogy Kínában ismételten felütötte a fejét a koronavírus-járvány. 

Fordulóponthoz érkezhet a Green Deal?

Bizonyára mindenki számára megosztó a Green Deal, ám most úgy tűnik, hogy a háború miatt ez is fordulóponthoz érkezhet: a kerekasztal-beszélgetés szakemberei egyértelműen úgy gondolják, hogy az EU visszafordulhat ettől a "zöldítéstől", sőt, lényegében ez már el is kezdődött. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02