Durva, ami Magyarországon történik: kiszáradt a népszerű dunántúli horgásztó

Durva, ami Magyarországon történik: kiszáradt a népszerű dunántúli horgásztó

agrarszektor.hu
Egyre látványosabbak Magyarországon is a klímaváltozás és a globális felmelegedés jelei és veszélyei, drasztikusan csökken például a hazai patakokban a víz mennyisége. Ennek ékes bizonyítéka az is, hogy a Baranya megyei Bicsérden kiszáradt a horgásztó, amely kulturális szempontból is meghatározó volt a területen. A megyében egyébként már több mint 10 horgásztó jutott hasonló sorsa.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 km-es szakasza kiszáradt és a horgásztóba két éve nem folyik víz. Habár a Mecsek lábánál lévő területeken több új horgásztavat is létesítettek, amelyekben még van víz, de a vízszint már itt is csökkent. A bicsérdi horgásztó egyébként a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása - írja a bama.hu.

A források és patakok eltűnésében a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult ki ez a számunkra is nagyon nehezen elfogadható, szomorú helyzet. A tó megvalósításához és működtetéséhez 81-0 pályázatot használtunk fel

 - mondta Vér József, Bicsérd polgármestere. Kiemelte, a horgászegyesület sem tud így helyben megfelelően működni, idén az állami és területi jegyeket, töltéshasználati engedélyeket csak az ország egyéb horgászatra kijelölt helyeire tudták kiváltani a horgászok.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, csak pályázatok útján több mint 120 millió forintba került a beépítés, ez óriási veszteséget okoz. A tó környékén tartandó rendezvények, horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok lehetősége a szép környezet a vízhiány miatt megváltozott. A halállományt lehalászták. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége is értesült a problémáról, de megoldást nem tudnak javasolni. Baranya megyében sajnos több mint 10 horgásztó került erre a sorsra

 - közölte a polgármester. Hozzátette, ez egy vis major helyzet, így több minisztériumhoz, országgyűlési képviselőhöz, megyei vezetőhöz is újra segítségért folyamodnak, és az önkormányzat minden járható úton dolgozik a megoldáson. Amennyiben a víz már nem tér vissza, más, hasznos és a lakosság számára is kedvező módon szeretnék kihasználni a területet, új funkciót adva neki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?