2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Növény

Durva élelmiszerdrágulás közeleg az országban: a magyar földeken dől el minden

Legfeljebb a katasztrófa elhárítására lesz elegendő az a csapadék, ami a hét közepétől várható. A hónapok óta tartó szárazság miatt a gazdák már egy átlagos termésnek is örülnének. Emellett már most látszik, hogy kiadós esőre lenne szükség ahhoz, hogy a zöldségek, a gyümölcs, valamint a kenyér ne dráguljanak idén.
 
 

Ha nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék a napokban, akkor komoly drágulásra lehet számítani idén mind a gyümölcsök, mind pedig a zölségek piacán - írja a NépszavaA jelenleg is drága zöldség és gyümölcs ára valószínűleg nem lesz sokkal alacsonyabb a primőr szezonnál. Ezen kívül, ha a takarmánynövényekből és a kenyérgabonákból is gyenge termést takarítanak majd be a termelők, akkor a húsok, a húskészítmények, és a kenyér is többe kerül majd.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Nyugat-Dunántúl, és az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van, a legszárazabb régiókban pedig mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, és nincs vízutánpótlás – mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. A tavaszi vetések elkezdődtek, de a kukorica és a cukorrépa fejlődésében már látszani fog az aszály, az őszi vetések, mint a búza, a repce és a többi haszonnövény pedig vízhiányban szenvednek. Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig az átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be – jegyezte meg Vancsura József. Ha nem lehet legalább részben pótolni a hiányzó csapadékot, a több szántóföldi növény esetében is gyenge termésre lehet számítani és nem vigasz, hogy szerte Európában hasonló gondokkal küszködnek a termelők - tette hozzá.

Tavaly is viszonylag aszályos volt az év, de a legtöbb gyümölcsfajnál ennek ellenére nagy termést szüretelhettek a gazdák - közölte Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Emiatt, főleg a nem öntözött ültetvényeken, már ősszel látszott, hogy kevesebb lesz a virágrügy, amelyek további fejlődéséhez szükség lett volna az őszi, majd az idei csapadékra, hogy elegendő nedvesség legyen a talajban. A nyári, szeptemberi aszály után ugyan október-novemberben megfelelő mennyiségű, mintegy 100 milliméter csapadék hullott, ám nem egyenletes eloszlásban. Egyes régiókban késő ősszel is alig esett eső - hangsúlyozta az alelnök. 

A téli csapadékhiány rövidtávon nem okoz gondot, mert nyugalmi időszakban vannak a fák, de tavasszal, a vegetáció kezdetén a téli csapadék adná a tartalékot - emelte ki Apáti Ferenc. Különösen a korán virágzó fajok, mint a kajszibaracknál, amelynél már megtörtént a virágzás, illetve az őszibaracknál ahol jelenleg is bontják a szirmaikat a fák, a hajtásnövekedéshez már nagyon is hiányzik a nedvességtartalék, a csapadék. A többi gyümölcs 1-3 hét múlva borulhat virágba, és ha addig tart az aszály, az további gondokat okoz. Ezen az elkövetkező napok csapadéka sem sokat enyhít, mert legalább 20-30 milliméterre lenne szükség, de annyi nem valószínű, hogy érkezik. A szakemberek eleve közepes termést vártak 2019-ben, de a tavaszi fagyok és az őszi-téli aszály miatt még az előre jelzettnél is kevesebb lehet a gyümölcs. Az öntözött ültetvényeken ezzel szemben az átlagnál jobb termésre számíthatnak – tájékoztatta a Népszavát az alelnök.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó