2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Növény

Elárulta a titkot a magyar gazda: így tud magas hozamokat elérni minden évben

A Lajoskomáromi Győzelem Kft. a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett cukorrépa-, mák-, étkezési napraforgó-, valamint vetőmagnak kukorica- és búzatermesztéssel foglalkozik, mindezt modern gépparkkal, és 15 kombájnnal végzik. Hozzávetőlegesen 8000 hektáron gazdálkodnak, ebből 3100 hektár saját terület, 2000 hektáron teljeskörű szellemi-fizikai bérmunka, 3000 hektár pedig részleges bérmunka folyik – mondta Csepregi Attila, a cég ügyvezetője. Az ötéves termésátlagot figyelembe véve elmondható, hogy a térségben ugyan szoros a verseny, a cég folyamatosan benne van az élmezőnyben a hektáronkénti 12 tonnás kukorica, 9 tonnás búza, illetve 3,8 tonnás olajos napraforgó termésátlagaival. A Lajoskomáromi Győzelem Kft. nagy hangsúlyt fektet a talajra, az új technológia használata központi kérdés náluk. Nem a megszokások rabjai, fontos számukra, hogy megfelelő időben a megfelelő eszközt használják, azt vallják, a modern technikát nem elég megvenni, azt átgondoltan kell használni.
 
 

 A vállalat a Lajoskomáromi Agrár cégcsoporthoz tartozik, amely a növénytermesztésen kívül terménykereskedelemmel, inputanyag kereskedelemmel és bérmunkával is foglalkozik. A racionális szempontok mellett fontos, hogy minél több helyi lakos és családja számára biztosítson megélhetést, elkötelezett híve a helyspecifikus gazdálkodásnak és fiatalként folyamatosan az újdonságokat keresi. A cég nagy figyelmet fordít a folyamatos fejlesztésre, így általánosságban elmondható, hogy a nagy gépek, a jelentős darabszám és a magas üzemeltetési költségek jellemzik a vállalkozást. Egyik fő céljuk az, hogy növeljék az öntözött területek nagyságát, ezért tavaly a helyi gazdákkal egy öntözőközösséget létesítettek – mesélte Csepregi Attila, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év növénytermelője" kategória egyik jelöltje volt.

Jelenleg 250 hektáros öntözőkapacitással rendelkezünk. Távolabbi célunk az, hogy ezt jelentősen növelni szeretnénk. 2021. meg is mutatta, hogy miért, de az előző években is volt létjogosultsága. A humán résszel alapvetően rendben vagyunk, de kezelnünk kell. Minden egyes nap minden egyes órában oda kell figyelni, hogy a kollégák jól érezzék magukat, és itt is maradjanak 

- árulta el Csepregi Attila.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben