Ellepték a szlovák földeket a pockok

agrarszektor.hu
A rendkívüli szárazság és az elképesztő mértékben elszaporodó mezei pockok keseríti a mezőgazdászok életét ezen a nyáron - közölte a TASR hírügynökséggel Matej Korpás, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) sajtóosztályának alkalmazottja. A viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően a legtöbb régióban gyorsan véget ért az aratás, a legészakibb vidékeken viszont még el sem kezdődött - írja a szlovákiai Újszó.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legnagyobb gondot most a rendkívüli szárazság és a mezei pockok elszaporodása okozza Szlovákiában - mondta Matej Korpás a sajtónak. A déli járásokban néhol már a tavaszi árpa betakarítása is véget ért. Az idei aratási szezon eredményeit jelentős mértékben befolyásolta a szárazság. Az első becslések szerint 18-40 százalékkal kisebb hozamokat mértek az egyes régiókban. Hasonló a helyzet a Galántai és a Lévai járásban is. Feltehetően gondok lesznek az árpa minőségével, nem biztos, hogy alkalmas lesz a sörfőzésre (túl magas fehérjetartalom - szerk.). Az Érsekújvári járást ugyancsak jelentős mértékben sújtja a szárazság, a gyümölcsösökben is folyamatos öntözni kell.


Mindezt tetézi a  száraz időjárásban elképesztő módon felszaporodott pockok kártétele. Nyugat-Szlovákiában a mezei pockok megtizedelték a gabonafélék termését. Katasztrofális mértékben elszaporodtak a nagyszombati, a nyitrai, a szenyici, a szenci és a galántai régióban is - tette hozzá Korpás. Az északibb járásokban még nem kezdődött el a betakarítás, ott főként a vaddisznók tesznek kárt a termésben. A legnagyobb károkat eddig Privigye környékén, Liptóban és a Szepességben okozták. Az északi járásokat is sújtja a szárazság, ezért kisebb lesz a takarmánynövények hozama és kevesebb szénát tudnak gyűjteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?