Ez fogas kérdés: egészségesek vagy sok vegyszert tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök?

Ez fogas kérdés: egészségesek vagy sok vegyszert tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök?

"Egészséget vagy vegyszereket veszünk a drága pénzünkön, amikor zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk?" - ezt a minden fogyasztót foglalkoztató kérdést tisztázhatja az a magyar innovációs megoldás, amely modern eszközökkel teheti lehetővé a kiskereskedelemben kapható élelmiszerek nyomon követhetőségét. Az új rendszert elsőként a veresegyházi Veresi Paradicsom Kft.-nél tesztelik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gyakorlatban is megkezdődött annak a hazai innovációs rendszernek a tesztelése, amely lehetővé teszi az előállított élelmiszerek nyomon követését, elsőként a zöldség-gyümölcs ágazatban. A veggID névre keresztelt újítást először a Veresi Paradicsom Kft. alkalmazza.

Az új rendszert az Agrotron nevű, elméleti fizikusból és villamosmérnökből álló munkacsoport dolgozta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminál 2019 februárjában meghirdetett pályázatán. A "Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon" című kezdeményezés olyan 24 órás, agrárfókuszú ötletverseny, amely azt célozza, hogy egyetemisták fejlesszenek újszerű megoldásokat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára.

A találmány választ adhat arra a fogyasztókat leginkább foglalkoztató kérdésre, hogy "valóban tudjuk-e, mi kerül a tányérunkba, amikor zöldségeket és gyümölcsöket eszünk"? A legtöbb vásárló fejében megfordul, hogy "vajon egészséget vagy vegyszereket vesz-e drága pénzen", amikor az üzletekben a termékek között válogat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása egészséges, de ez nem lehet igaz például akkor, ha vegyszertartalmuk magas. 

A nyomon követhetőségre fókuszáló veggID olyan zárt technológiai rendszerként működik, amelyet egyedi fejlesztésű szoftver és hardver alkot. A termékek beltartalmi tulajdonságait a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem független szakértői vizsgálják, akik statisztikai módszerekkel állapítják meg, milyen mintavételekre van szükség ahhoz, hogy egy-egy termékegységet megfelelően reprezentálni lehessen. A minták számát elsősorban a termékmennyiség és a beltartalmi értékek pontossági igénye határozza meg.

A vizsgálati eredmények alapján a csomagoláson minden termék egyedi QR-kódot kap, amely a bolti vásárlásokkor a beltartalmi értékek mellett a vegyszerterhelési adatokat, illetve a zöldségek és gyümölcsök szedési és csomagolási dátumait is elérhetővé teszi. A csomagolósoron a kifejlesztett hardver működik közre a címkék megfelelő elhelyezéséért, a hardveren futó szoftver pedig kapcsolatot létesít a veggID-adatbázissal. Az adatintegritást a kialakított adatbázis és a hardveren futó szoftver biztosítja, illetve ezek járulnak hozzá ahhoz is, hogy a termékek adatai a QR-kód beszkennelésével elérhetők legyenek.

A beltartalmi labormérések eredményeit az adatbázisba a közreműködő egyetemeken töltik fel, ezt követően a kapott értékeket a rendszer a termékekhez automatikusan hozzárendeli. Minden csomagolt termékhez generál egy egyedi QR-kódot, és a hardveren futó program ezeket a QR-kódokat kéri le, illetve helyezi fel a csomagolásokra.

A QR-kódok bármilyen okostelefonra beszkennelhetők ingyenesen letölthető QR-kód olvasóval. Az okostelefonok jelentős részénél külön applikáció telepítésére sincs szükség, mivel a termékek fölé tartott kamerájuk a QR-kódot automatikusan beolvassa.

Az új rendszerrel a bolti vásárlás pillanatában meg lehet ítélni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök milyen vitaminokat, nyomelemeket és antioxidánsokat tartalmaznak. Meg lehet állapítani azt is, hogy a beltartalmi összetevőkből az adott termékben mennyi található, illetve fennáll-e vegyszerterhelés, és ez milyen mértékű lehet.

A tesztfázisban az első QR-kódok a Veresi Paradicsom Kft. paradicsomcsomagjain jelennek majd meg, de a rendszerhez más zöldség-gyümölcs termelők is csatlakozhatnak. A regisztrált gazdálkodóknál auditot tartanak, amellyel megállapítják, megfelelnek-e az együttműködési feltételeknek. Ezután a termelők kiválaszthatják a számukra szükséges QR-kód címkézőt, illetve a felhasználói felületen felvihetik a rendszerbe a minősíteni kívánt zöldségek és/vagy gyümölcsök listáját és mennyiségét is. A későbbiekben a labormérések eredményeit és az egyéb adatokat automatikusan rendeli hozzá a rendszer a kiválasztott termékekhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?