Ez rengeteg magyar gazdálkodót érint: fontos változások jönnek a földeken 2023-tól

Ez rengeteg magyar gazdálkodót érint: fontos változások jönnek a földeken 2023-tól

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium tájékoztatót tett közzé a 2023-ban induló új Közös Agrárpolitika (KAP) alapján megváltozó szántóföldi vetésváltás szabályrendszerével kapcsolatosan. Fontos az új elvek mielőbbi ismerete, mivel a 2023-as vetésszerkezetet már az új elvek mentén kell a gazdálkodóknak megvalósítaniuk, hiszen már ősszel az ismeretek birtokában kell a vetéseket megkezdeni, eltervezni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fontos, hogy a 2022 őszi vetések megtervezésekor már figyelembe kell venni a 2023-tól érvényes vetésváltási szabályokat. A jelenlegi kölcsönös megfeleltetésben is szereplő, vetésváltásra vonatkozó előírás némileg átalakul, amelyet 2023-tól minden 10 hektárnál nagyobb szántóterületet művelő gazdálkodónak alkalmaznia kell. Főszabály: a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblán el kell végezni azzal a rugalmassággal, hogy egy naptári évben elegendő az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén (33,33%-án) az előző évhez képest más növénykultúrát termeszteni. A minden egyes táblát magában foglaló vetésváltásnak így legfeljebb 3 év alatt kell megtörténnie. Azaz a harmadik év végére minden egyes szántóföldi táblán legalább egyszer más növénykultúrát kell termeszteni - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az induló évben, 2023-ban értelemszerűen a 2022. év lesz a viszonyítási alap, ami aztán folyamatosan követi a naptári éveket. Lényeges, hogy az előírásnak bármely egymást követő három évben teljesülnie kell - pl-2022-2023-2024, vagy 2023-2024-2025; illetve pl. 2024-2025-2026 stb. -, azaz bármely kiragadott 3 egymást követő évben az érintett területi egységen legalább egyszer másféle növénykultúrát kell termeszteni, mint a másik két évben. Ha pl. szemeskukorica volt 2022-ben a területen, 2023-ban még lehet szemeskukorica, de 2024-ben már nem. Ugyanezen területen, ha 2024-ben búza volt, 2025-ben ismét búza, 2026-ben lehet szemeskukorica stb. Növény- és talajvédelmi szempontból kritikus jelentőségű, hogy bizonyos növények semmiképpen nem kerülhetnek ugyanarra a területre két egymást követő évben. Ezen növények a következők: burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos eredménye a tárgyalásoknak, hogy a vetőmag előállítás céljából termesztett hibridkukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen. A vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető, mint eddig, azaz, ha két (akár ugyanazon fajú) főnövény között egy más növényből álló másodvetés foglal helyet, akkor az is vetésváltásnak minősül. A másodvetést az egységes kérelemben be kell jelenteni, az adott kérelmezési év főnövénye után kell elvetni, s a következő igénylési év főnövényének vetése előtt kell betakarítani, beforgatni vagy megsemmisíteni. Ha pl. 2023-ban búza volt a területen, ezt követően adott évben zöldtrágyázási célú másodvetésre kerül sor keverékkel, úgy 2024-ben és 2025-ben is lehet búza. Vannak továbbá olyan kivételek, amelyek esetében a vetésváltási szabályokat egyáltalán nem kell alkalmazni. A mentesülő üzem- és területtípusok a következők:

  • a 10 hektárnál kisebb szántóterületet művelő gazdálkodók, vagy
  • amennyiben a gazdálkodó a művelt szántóterületének több mint 75 százalékát gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként, hüvelyes növények termesztésére vagy e célok közül többre is használja, vagy
  • amennyiben a gazdálkodó támogatható mezőgazdasági területének több mint 75 százaléka állandó gyepterület és azt gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére vagy az év, illetve a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére vagy ezek kombinációjára használják;
  • évelő szántóföldi kultúrák;
  • parlagon hagyott terület.
EZ IS ÉRDEKELHET

Lényeges változás, hogy a zöldítés keretében jelenleg kötelező terménydiverzifikáció követelményeit a gazdálkodóknak 2023-tól nem kell betartaniuk. Terménydiverzifikációs előírás alkalmazására az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lesz a továbbiakban lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?