2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Ezt érdemes megnézni! - Hatalmas világrekord született (videó)

Hatalmas, csaknem egy tonnás növekedéssel megdöntötte az őszi búza hozamának világrekordját Tim Lamyman. A brit gazdálkodó a Syngenta új fejlesztésű fajtájával, a Reflectionnel hektáronkénti 16,5 tonnás rekordhozamot ért el.
 
 

A hatszáz hektáros Worlaby Farm tulajdonosa, Tim Lamyman nemcsak az általa felállított brit termésrekordot döntötte meg két tonnával, hanem az őszi búza termesztés új világrekordja is a nevéhez fűződik – derül ki a Syngenta közleményéből. A brit gazdálkodó 16,5 tonnás hektáronkénti eredményével taszította le a trónról a világelsőnek járó címet eddig birtokló Új-Zélandot. A korábbi rekord 15,7 tonna volt hektáronként.

Lamyman a tavaly bemutatott, Reflection nevű búzafajtával ért el világsikert, és ezzel már az első évben igazolta a gyártó Syngenta magas hozammal kapcsolatos várakozásait.„A tesztek alapján tudtuk, hogy a Reflection magas hozamokra képes - mondta a rekord kapcsán Tracy Creasy, a cég Észak-európai gabonadivíziójának menedzsere.

A Reflection fajta magas hozama mellett az agronómiai program is hozzájárul az eredményhez. A megelőzésre koncentráló növényvédelem középpontjában a gombák elleni védekezés állt. A gazda az első időszakban a Cherokee-t (propiconazole+chlorothalonil+cyproconazole) és Amistart (azoxystrobin) használt, majd következett a Keystone Seguris (izopyrazam+epoxiconazole) és a Bravo (chlorothalonil) elegye, majd a termés védelmét szolgáló szerek sorát az Amistar Opti (azoxystrobin+chlorothalonil) zárta.

Őszi búzáim közül a Reflectiont tudtuk a legkorábban learatni, jó volt fedél alatt látni a termést, mielőtt elromlott az idő – tette hozzá a közlemény szerint a rekorder, kiemelve a Reflection korai érésének előnyeit.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!